Умно и икономично осветление внедряват в Шумен

Входа на Шумен вече е осветен след ремонти от Пети километър до зала "Младост"

Поставят нови 6 300 LED-лампи

Община Шумен започна генерално решаване на проблема с уличното осветление. В града ще бъдат подменени 6 300 стари осветителни тела с LED-лампи, които са много по-ефективни и икономични.

"Започнахме поетапно изграждане на енергоефективното улично осветление със собствени средства. Не сме теглили кредит, тази година сме отделили около 1,5 млн.лв. от приходите на общината", казва кметът Любомир Христов пред "Труд". Резултатът от рехабилитацията ще се усети първо по входно-изходните артерии и централните булеварди, натоварени с автомобилен и пешеходен трафик.

Преди дни градоначалникът направи километрична инспекция от входа на града при Пети километър, където вече има двустранен светещ надпис - Шумен, видим от посока Варна и София, и стигна чак до зала "Младост". "Подменяме изцяло кабелите, те бяха на повече от 30 години, силно амортизирани. Затова една лампа свети, друга не. Там, където има повредени или ударени от произшествия стълбове, се слагат нови. Всички ще се пребоядисат", коментира Христов.

След това по общински план работниците се прехвърлят до Томбул джамия и трябва да прокарат нови кабели чак до бензиностанция "Петрол" на изхода от Шумен. На места проводниците са на дълбочина над 4 м., защото са били положени и после е изграждан бул."Симеон Велики". Не подлежат на ремонт, остават където са, но ще се прокарат нови и по цялото трасе ще се поставят LED-лампи.

После е ред на бул."Ришки проход" - там на места има стълбове, а няма кабел, коментира градоначалникът. Категоричен е, че решението за добро улично осветление е в поетапните ремонти със собствени приходи, а ефектът вече е видим в кв."Тракия". Там близо 90% от осветителните тела са LED и са сменени по европейски проект. Също и в три шуменски села с пари на общината. Припомня, че първо и експериментално в с.Белокопитово всички стари лампи бяха подменени, селото грейна, а разходите за ток и поддръжка паднаха три пъти. Ново осветление вече има и в селата Илия Блъсково и Благово.

Освен крушките, в Шумен се подменят и ел. таблата, като се вкарва електроника, която позволява удобен дистанционен контрол върху осветителните тела. Има опции за включване и изключване. Освен това, новата система позволява мониторинг и известява в реално време, ако има кражба на ток или възникне технически проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони