Унгария замрази цените на основни храни

През ноември Орбан обяви таван за цените на горивата с продължителност от три месеца, който може да бъде удължен при преразглеждането му през февруари.

На фона на икономическата криза

Мярката ще продължи най-малко 3 месеца

Изборите са насрочени за 3 април

Унгарското правителство ще намали цената на шест основни хранителни продукта от февруари за най-малко 3 месеца, предаде Ройтерс. На фона на инфлационен натиск кабинетът на премиера Виктор Орбан, който ще се бори за нов мандат на изборите на 3 април, вече наложи има таван на цените на енергията, горивата и ипотеките.

Орбан съобщи късно в сряда, че цените на брашно, захар, олио, мляко, свински бут и пилешки гърди от февруари трябва да бъдат поставени на нивата им от средата на октомври миналата година. В четвъртък началникът на неговия кабинет Гергели Гюлас каза, че тази мярка ще продължи най-малко три месеца, но ако се наложи ще бъде удължена.

“Цените растат в цяла Европа заради увеличаването на енергийните цени”, заяви Орбан във видеозапис след заседание на правителството. Той добави, че мярката трябва да бъде приложена на територията на цялата страна.

За първи път от поемането на властта пред 2010 г. с убедителна изборна победа Виктор Орбан и неговата партия “Фидес” ще се изправят на 3 април пред обединен фронт на опозицията. Той включва “Демократична коалиция”, социалисти, либерали, бившата крайнодясна партия “Йобик”, която сега е десноцентристка. Съюзът се води от Петер Марки-Зай, кмет на малък град, но енергичен политик, отбелязва Ройтерс.

Проучване на социологическата агенция “Медиан” през декември даде 5% преднина на “Фидес” пред обединената опозиция. Но инфлацията достигна 14-годишен рекорд на годишно ниво през ноември - 7,4%, а за декември се очаква този показател да е 7,2%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа