Унгария си купи и 1 млн. ваксини от Китай

 

С подсигурени доставки от ЕС и Русия

96 000 души са вече ваксинирани 

Пратките от Брюксел идват твърде бавно

Унгария постигна споразумение с китайската компания „Синофарм” за закупуване на ваксини срещу коронавирус китайско производство заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

На правителствен брифинг той посочи, че втората вълна на пандемията е достигнала пика си в Унгария и броят на новите заразени спада, но ограничителните мерки все още не могат да бъдат разхлабени.

Гуяш заяви, че пратките с ваксини по програмата на Европейския съюз пристигат прекалено бавно, със седмични доставки от по-малко от 100 000 дози и Унгария ще продължи преговорите с Русия и Китай за покупка на допълнителни количества ваксини.

„На практика постигнахме споразумение със „Синофарм”, каза началникът на кабинета на Виктор Орбан и допълни: „Първата пратка ще включва до един милион дози”.

Времето на пристигането на пратката с китайски ваксини зависи от това, колко бързо унгарските здравни власти ще разрешат прилагането на препарата на „Синофарм”, с който вече са имунизирани близо 20 милиона души по света, допълни Гуяш.

Унгария към днешна дата е получила 129 860 дози ваксина и е ваксинирала малко над 96 000 души, използвайки ваксина на „Пфайзер” и „Модерна”.

Будапеща започна преди месеци активно сътрудничество с Москва за утвърждаването и производството на руската ваксина „Спутник V”, но в началото на януари обяви че Русия не разполага с необходимите мощности за производство на достатъчни количества от серума, за да е в центъра на програмата за ваксинация на над 10-милионното население на Унгария.

Коментари

Задължително поле