Университетски преподаватели в битка за 3,5 млн. лв.

МОН предлага нова програма за стимулиране на научни публикации

Ще има допълнителни възнаграждения

3,5 млн. лв. ще отпусне Министерството на образованието и науката на изследователи, които публикуват повече научни изследвания в световните бази данни Scopus и Web of Science. Това е записано в нова четиригодишна програма, която министерството предлага, и е качило за обществено обсъждане.

Целта е да се стимулират преподаватели и изследователи от държавните университети да работят над научни изследвания, тъй като България е сред страните с най-малко на материали в престижни и утвърдени списания. От МОН напомнят, че по-големият брой научни публикации е сред приоритетите в Стратегията за развитие на висшето образование.

По програмата е предвидено да се получава допълнително индивидуално възнаграждение за авторство в двете световни платформи. Средствата по нея се разпределят към бенефициентите пропорционално на броя на публикациите им за предходната календарна година, индексирани в Scopus и Web of Science, и средствата, които те са изплатили за допълнителни трудови възнаграждения на научноизследователския си състав.

До края на 2020-а е планирано да бъдат отпуснати 500 хил. лв., а в следващите 3 години - по един милион лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование