Уникален кораб строят във Варна

Във Варна започнаха довършителните строителни дейности и високотехнологични процеси на 130-метровия впечатляващ кораб „Кекон Ексъленс" .

Корпусът, произведен в най-голямата корабостроителница в Канада, беше докаран с полу-потопяемата платформа Transshelf, която извърши уникална за Черно море операция за разтоварване на плавателния съд. Довършителната работа ще се извършва във Варненската корабостроителница. Това е първият кораб, които ще бъде построен там от пет години насам.

Поръчката за над половин милиард долара е спечелена с конкурс и в сериозна конкуренция с водещи световни корабостроители от варненската фирма "Премиер груп" с управител инж. Валентин Банев.

Новият кораб ще бъде оборудван с подводница с възможност да извършва дейности на 3000 м дълбочина, с най-модерна компютърна система и кран с товароподемност 250 тона. Ще бъдат изградени и оборудвани каюти за 100 човека екипаж.

Над 200 чужди инженери са ангажирани с довършителните дейности на най-високо технологично ниво, които ще работят съвместно с българските специалисти.

Корабът от най-ново поколение ще отговаря на всички стандарти, необходими за дълбоководни дейности в сурови условия и ще се използва за обслужване на нефтени платформи, подводно строителство, подводни инсталации, за водолазни операции или като сонда.

Корабостроителните дейности трябва да приключат в рамките на една година. Плавателният съд е собственост на норвежка компания.

 

От най-високо технологично ниво

Корабът ще бъде от най-високо технологично ниво и такъв до момента не е правен в България.

Всичко освен металния корпус на „Кекон Ексъленс" ще се произведе във Варна.

Работата по кораба след това се поема изцяло от Варненската корабостроителница.

"Това е шанс отново да започнем да строим", каза директорът й Данаил Славов.

Там от няколко години са спрели с корабостроенето и основно се занимават с ремонтна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България