„Уолстрийт джърнъл”: Русия учила българска партия как да печели избори с фалшива социология и новини

По време на кампанията за президентските избори миналата година, опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите, пише в. „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на пет различни източника от България – настоящи или бивши официални лица.

Според публикацията на американския вестник става дума за около 30-странчен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.

Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати, информира БТВ.

Според документа партията също така трябвало да акцентира върху теми, които са в съгласие с политиката на Кремъл – сваляне на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и окуражаване на брекзит.

„Много съм разтревожен, руската активност в Източна Европа е минала на ново ниво”, казва Росен Плевнелиев – предишният български президент, който беше отявлен критик на Москва.

В публикацията, озаглавена „Документ: Русия използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори” се посочва още, че нито БСП, нито българското Външно министерство са били открити за коментар, но няма индикации самият Радев да е знаел за този документ.

Русия винаги е отричала да прави нещо нередно в България и Източна Европа, посочвайки че преследва легитимните си интереси в държави, с които има дълбоки икономически и културни връзки. Освен това винаги е смятала Източното разширение на НАТО за враждебно навлизане в район, който е отдавнашна нейна сфера на влияние.

Според бившия шеф на руското външно разузнаване, а после ръководител на руския „Институт за стратегически изследвания” ген. Леонид Решетников цитираният документ е измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия. Решетников стана известен със своя среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото на миналата година, на която се твърди, че е обсъждана кандидатурата на левицата за президент.

„Целта на Русия е да подкопае политическото единство на западните институции. Все още не сме разбрали напълно последиците”, казва пред „Уолстрийт джърнъл” Андрес Фог Расмусен, бивш шеф на НАТО и премиер на Дания.

В Унгария, Словакия и България Кремъл подкрепя десни и евроскептични националистически групировки, казват европейки източници пред вестника, а из целия район никнат като гъби сайтове, които са враждебни към НАТО и Брюксел.

Според изданието има ясни знаци, че Москва използва тези страни като плацдарм вътре в самите критично настроени (към Русия – б.ред.) западни институции.

„Уолстрийт джърнъл” припомня и думите на бившия посланик на Русия в ЕС Владимир Чижов, които определят България като „руския троянски кон в ЕС”.

България – най-бедната държава членка на ЕС от векове има дълбоки икономически и исторически връзки с Русия, сред които са православното християнство и славянската култура.

Голяма част от застаряващото население в България, жертва на лошо икономическо управление и ендемична корупция, чувства носталгия към комунистическото минало, пише още „Уолстрийт джърнъл”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия