Ураганът „Харви“ удари бреговете на щата Тексас с дъждове и вятър със скорост от 60 м/с

Ураганът „ Харви “ удари бреговете на щата Тексас с проливни дъждове и вятър със скорост от около 60 м/с, предадоха агенциите, като се позоваха на американския Национален център за наблюдение на ураганите.

Стихията се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3,6 м/с.

Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви извънредно положение на територията на 30 южни окръга на щата.

Американският президент Доналд Тръмп утвърди с подписа си налагането на мярката още докато стихията се движеше към щата. В съобщение в „Туитър“ той заяви, че по този начин „ще може да се окаже цялата възможна държавна помощ“.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/901205593054162945

В зоната на извънредното положение живеят над 4,5 млн. души. В най-малко осем окръга е обявена задължителна евакуация, а в други тя е с препоръчителен характер. Властите в Тексас обаче не могат да кажат колко хора са напуснали домовете си.

Рано тази сутрин наше време американският Национален център за ураганите обяви, че „Харви“ е достигнал четвърта степен, предаде АП. Синоптиците го определиха като „животозастрашаваща буря“. Според тях дъждовете може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете. Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици. В няколко окръга на щата е възможно да паднат валежни количества в общ размер до 900 мм.

https://twitter.com/WeatherNation/status/901193867143151616

 

 

 

 

 

 

„Харви“ е най-мощният ураган, обхващал територията на САЩ за последните 12 години. През 2005 г. ураганът от максималната пета степен „Катрина“ връхлетя крайбрежието на Луизиана, разрушавайки голяма част от град Ню Орлиънс.

https://twitter.com/joshdcaplan/status/901230320162394113

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле