Любомир Кючуков: Оставката на правителството в Русия цели Путин да запази контрола и след 2024 г.

Кметът на Елена представи публично бюджета на общината Жители на балканското градче направиха над 30 предложения

Затвориха магистрала „Хемус“ при тунел „Витиня“ заради горящ бус

Двама врачани са задържани за палежа на 7 коли в Троян

Финансовият министър Владислав Горанов: Комисията по хазарта става едноличен орган (обзор) Окончателна позиция ще има след проучване, ГЕРБ откриха повторения в текстовете на Валери Симеонов

Разбиха незаконен цех за третиране на пластмасови отпадъци (СНИМКИ)

Затварят входа на София от магистрала „Тракия“ за час и половина в събота

Полицията продължава издирването на избягалия арестант в Разград

Русия: Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен

Окончателно: 30 години затвор за убиеца на Вероника Петрова

ГБС ще строи детската болница в София Фирмата има голям опит с изграждането на лечебни заведения у нас и в чужбина

Пулмолог: Серният диоксид не може да бъде спрян с обикновен филтър

Млад мъж се обеси край Пловдив

Учители и ИТ специалисти най-търсени през 2020 г. Нужни са общо 37 хиляди кадри от тези професии

Задържаният за взрива във Ветово остава в ареста

Ура, патките се завръщат! Три пъти повече патици тази година зимуват у нас

Най-много пернати са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав

Общата численост е 361 933

Три пъти повече водоплаващи птици са регистрирани в България. Освен увеличената численост са установени и редки и неочаквани видове. Данните са от 43-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас, извършено на 12 и 13 януари т.г. от експерти на Българското дружество за защита на птиците, Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околната среда и водите и ловни сдружения от Националното сдружение на ловците и риболовците в България.

Общата численост на установените видове птици е 361 933, докато през 2018 година са наблюдавани едва 130 000. Резултатите на база 70% от събраните данни показват, че този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, отколкото през по-топлата зима на миналата година, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Най-много птици са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 големи белочели гъски и 3500 от световно застрашените червеногуши гъски. Трите най-многочислени водолюбиви видове птици са: зеленоглавата патица, обикновената лиска и големият корморан. Високи са численостите и на големия гмурец и зимното бърне.

Край Шумен има бум, както на численост, така и на видово разнообразие – 3 254 птици са избрали да зимуват на язовирите “Тича” и “Шумен”, а м.г. по същото време са били 1 269.

На “Тича” са открити по-голяма част от пернатите – 2 658, там и видовото разнообразие е най-голямо. Най-многобройни са били ятата на зеленоглавите патици и лиските. Установени са да зимуват и голяма бяла чапла, сива чапла, голяма белочела гъска, поен и ням лебед.

За пръв път тази година повечето от екипите, участвали в среднозимното преброяване, използваха мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните с помощта на таблети и смарт телефони, което позволи бързо и лесно да бъдат създадени записите и обработени данните.

От червения списък

Червеногуша гъска гнезди край Дунав

Прочулата се, като повод за забавяне строителството на моста при Видин – Калафат, червеногуша гъска, 5 години след влизането в експлоатация на мегасъоръжението е засечена да гнезди край река Дунав. От включените в Световния червен списък птици у нас зимуват още кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.

Установени са и 6 посевни гъски, рядък зимуващ вид за България, както и белобуза и гривеста рибарки от района на Бургас, които се размножат в страната, но не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни гости са преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав, както и два големи брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произхождат от Източна Азия и вероятно са избягали от зоопарк.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. УРА, добра новина…
    ОВЦАТА няма да пасе сама…
    Эелената гърбава трева…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.