Урсула дон дер Лайен призова Великобритания да търси амбициозна сделка за свободна търговия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел може да приеме чиста раздяла с Великобритания, но призова Лондон да търси амбициозна сделка за свободна търговия.

В обръщението си към Европейския парламент Урсула фон дер Лайен отбеляза, че правителството на премиера Борис Джонсън е заявило, че е би работило с Европа при основните условия на Световната търговска организация, съобщи АФП.

Тя обаче предупреди, че всички търговски споразумения идват с правила и Европа ще се стреми да защити своите стандарти. “Все още имаме своите стандарти, които трябва да се спазват.”

Фон дер Лайен приветства заявената амбиция на Джонсън да направи Великобритания „световен шампион по свободна търговия“. Но предупреди: „Бях малко изненадана, когато чух премиера на Обединеното кралство да говори за австралийския модел. Но Европейският съюз няма търговско споразумение с Австралия. В момента търгуваме при условията на СТО. И ако това е британският избор, добре, ние приемаме това без никакви въпроси”, продължи тя. „Но всъщност просто сме в момент, в който се споразумяхме с Австралия, че трябва да прекратим тази ситуация и работим по търговска сделка с тях.

Разбира се, Великобритания може да реши да се уреди за по-малко, но аз лично вярвам, че трябва да бъдем много по-амбициозни.”

Великобритания напусна ЕС на 31 януари след 47 години членство.

Лондон постигна съгласие с Брюксел за преходен период до 31 декември 2020 г., за да може двамата партньори да договарят нови търговски отношения.

Подробностите все още не са договорени, но Лондон казва, че ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, които в момента улесняват безпроблемната трансгранична търговия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа