Урсула фон дер Лайен защити новия ресор в ЕК "Съхраняване на европейския ни начин на живот"

ЕС не може да позволи на другите да ни отнемат езика. По този начин новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити решението си да създаде ресор "Съхраняване на европейския ни начин на живот".

Фон дер Лайен беше критикувана, че именно така се казва ресорът, начело на който трябва да застане заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас от Гърция.

В изявление до няколко европейски медии германската пише: "Видяхме, че чуждестранни сили се намесват в нашите избори отвън. И видяхме в страните ни популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да допускаме тези сили да похитят определението за европейския начин на живот. Те искат то да означава обратното на това, което е."

Критиците на името на портфейла на Схинас, който включва миграцията, го осъдиха като „игра по свирката“ на десни екстремисти. Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен одобри новото наименование в реч в неделя, като го нарече "идеологическа победа".

Фон дер Лайен признава, че употребата от нея на фразата „европейски начин на живот“ предизвика дебат „относно конотациите и концепцията на термина“, но настоя, че това е добро нещо, заключавайки, че „това е дебат, който трябва да имаме."

"Разбира се, думите имат значение", написа тя. "Признавам това. За някои европейският начин на живот е натоварен и термин с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика от нас: това също е част от това, което сме."

Тя още каза: „Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го съхраняваме, защитаваме и подхранваме. Ето защо това беше един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които получиха подкрепата на Европейския парламент през юли."

Коментари

Задължително поле