Услугите поскъпват следващите месеци

Повече продажби заради празниците очакват търговците

Бизнес климатът слабо се повишава

Поскъпване на услугите през следващите три месеца, прогнозират мениджърите в сектора. Това показва последното проучване на Националния статистически институт. Очакванията на бранша за следващите шест месеца са по-оптимистични, както и прогнозите им за търсенето на услуги.

Ръст в продажбите заради идващите празници очакват и търговците. Показателят “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 1 пункт, а общият показател расте с 0,6 пункта през ноември в сравнение с октомври. Прогнозите им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца също остават благоприятни.

Най-голямо е нарастването на бизнес климата в промишлеността - с 1,8 пункта в резултат на увеличение на осигуреността на производството с поръчки.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

В строителството обаче песимизмът се задълбочава. През ноември показателят се понижава с 2,2 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на предприемачите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила остават най-сериозните затруднения в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари