Успешна програма за вътрешни реформи е нужна за влизането на Македония в НАТО

Бъдещето на Македония е в НАТО и за това има силна поддръжка от страна на САЩ и европейските партньори, заявиха днес посланиците на САЩ и Германия, по време на конференцията „Македония към цялостно членство в НАТО“, която се проведе в македонското Министерство на външните работи, предаде македонската телевизия „Нова ТВ“.

Македония беше домакин на тази конференция, която се проведе със съдействието на Европейския център за проучвания в областта на сигурността "Джордж Маршал" и Асоциация на асоциацията на завършилите в центъра Маршал в Македония.

Поддръжката от Америка беше оказана чрез посланика на страната Джес Бейли, който напомни, че най-важно е да се съблюдават необходимите приоритети в реформите.

Бейли се изказа и за дългогодишния спор за името на Македония с Гърция. Той заяви, че няма илюзии, че спорът ще се реши за една нощ, но според него, сега е моментът да се направи напредък в този въпрос.

„Знаем, че вашият път към НАТО понякога е труден, но вие издържахте... В Подгорица, вицепрезидентът Майк Пенс повтори, че НАТО е отворено за нови членове и подтикна лидерите да решат проблемите от миналото и да обединят хората, да преборят корупцията и да изградят открити парламенти. Поздравяваме Македония за новата енергия за решаване на спорните въпроси със съседите“, изтъкна Бейли.

Освен това, той допълни, че членството в НАТО означава разделение на ценностите, което означава демокрация, индивидуална свобода и върховенство на закона, които трябва да бъдат укрепени в Македония.

Новият германски посланик Томас Норберт Герберайх даде за пример последният дипломатически инцидент между Сърбия и Македония и подчерта, че е особено важно да се работи настойчиво за регионалната сработка и добросъседските отношения.

"Членството в НАТО на страната ще ѝ позволи да действа в безопасна среда, за да може да се посвети на реформите, които ѝ предстоят през следващите години. Такива процеси на промяна и трансформация изискват много кураж и сила", коментира германският посланик Герберйх.

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров посочи, че новият дух за конструктивност на македонските власти вече е признат от региона и че на Македония ѝ е необходима стабилност на Балканите, за да стане член на Алианса.

"Членството на Черна гора е от значителна полза, както за страната, региона, така и за Алианса. Считаме за необходимо Македония да стане пълноправен член на НАТО възможно най-скоро. Целта на това правителство е да изгради силни институции срещу правото на силния. Същността на програмата за вътрешни реформи е гражданите да контролират правителството, а не правителството да контролира гражданите. Това ще премахне някои забележки, които Алиансът ни изпрати от срещата на върха в Варшава", заяви той.

Коментари

Задължително поле