Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни при подходящи условия

Без зони за платено паркиране в София до 12 април

Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Интелигенцията и Църквата Добрата книга, пълна с истина и мъдрост, не е създадена от печатаря, макар че е дело на неговите ръце

Емил Караниколов: Държавата има отговорсност към всеки човек и бизнес Трябва да направим всичко възможно, за да може българинът да остане на работа, заяви министърът

Отстраниха аварията на водопровода в Перник

Може ли с честен труд човек да натрупа състояние?

Китай съобщи за нови случаи на коронавирус

Успешно завърши 28-та Национална антарктическа експедиция

Успешно завърши 28-та Национална антарктическа експедиция. Днес и утре се завръщат последните участници в нея, информират от антарктическия съюз.

„За съжаление, мерките въведени поради извънредното положением ще попречат на посрещане, каквото завръщащите се заслужават и ще бъдем принудени да го отложим“, уточняват от организацията.

Днес и утре се завръщат последните участници в нея. Днес – биологът доц. д-р Любомир Кендеров, и геологът д-р Стефан Велев, а утре – командирът на базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън, през втория етап на експедицията Йордан Тодоров, лекарката д-р Албена Атанасова, биолозите доц. д-р Ралица Зидарова и доц. д-р Тихомир Стефанов, геохимичката д-р Ралица Събева и логистиците Николай Николов, Александър Богдев, Димитър Стойчев и Юлиан Телийски.

В експедицията взеха участие 43 души, включително двама учени от Колумбия и по един от Чили, Русия, Испания, Монголия и Беларус.

Основният акцент на дейностите по време експедицията бе реализирането от логистичния екип (16 души, от които петима инженери) на първия етап от построяването на нов лабораторен блог, чийто проект бе одобрен от специлизирано жури по строги критерии на Европейския съюз. Паралелно 11 хабилитирани български учени извършиха, самостоятелно или в екип с чуждестранните си колеги, изследвания по проекти, класирани също по критерии на Европейския съюз, в областите на биологията, геологията, геохимията, геофизиката, медицината и геодезията.

Десет жени бяха сред участниците, две от които – лекарките, които се грижеха за здравето на всички. За първи път на базата бе осъществена постоянна сателитна интернет-връзка, което позволи на четирима журналисти и двама кинооператори подробно да отразят живота на базата и предизвикателствата пред експедицията.

Културна програма също бе част от експедицията – световно-известният изпълнител на кавал Теодосий Спасов, заедно със съекипника си китаристът Кристиян Цвятков , предизвикаха истинска сензация с импровизираните си концерти в базите на островите Ливингстън и Кинг Джордж и превозващите ги кораби, с които неочаквано разнообразиха строгото ежедневие в Антарктика. Очаква се двамата скоро време да запишат в студио, цикъл композиции, вдъхновени от приказната красота на ледения континент.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.