Германия отпуска финансова помощ за туристите, засегнати фалита на „Томас Кук“

Правителството търси да си купи нов самолет Изграждат хангар за съхранение и техническо обслужване

35 сигнала за мръсен въздух в Бургас, РИОСВ на крак

Камион блъсна на заден ход баба в Хасково

Прокуратурата разследва насилие над 2-годишно момиченце в детска ясла в Ловеч

Тежка катастрофа между два микробуса на пътя Русе-Бяла

Варна посвети над 200 събития на титлата „Европейски град на спорта 2019“ Финалът дават безплатен концерт и демонстрации

Папа Франциск и Цветан Цветанов са най-търсените личности от България в Google

ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без съгласие на всички държави членки

Правителството осигури 1,38 млрд. лв. за довършването на магистрала „Хемус“

Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург (ВИДЕО)

Кола връхлетя автобусна спирка, по чудо няма пострадали

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 11 декември 2019 г.

Глобиха 1000 лева баща, набил детска учителка

Ан Хатауей стана майка за 2-ри път (СНИМКИ)

Устремът към дъното Спасявай се поединично е основна мантра на съвременното българско общество

Виждаме усета за себеусъвършенстване все още спорадично да се проявява тук-там

Не е вярно че като народ и нация вървим без посока – всекиму е ясно вече накъде отиваме. Целеустремено като никой друг – към дъното. И най-сърдечно можем да се поздравим, че в много направления на това състезание със себе си сме зад финалната линия. Мога да препоръчам на всеки да излезе навън, или просто да отвори прозореца. След това да погледне нагоре, най-нагоре и синьото (или по-скоро сивото), което види над главата си, ще е всъщност дъното. Във всяко едно направление – от икономическото състояние на страната, през обществените ни взаимоотношения, до стимула ни изобщо да съжителстваме и да градим съвместно държава. Има си разбира се много просто обясними процеси, които ни доведоха до актуалното пълно социално разложение и национално самочувствие на нивото на температурата в ескимоско иглу. Но като оставим настрана научните обяснения, има доста по-профански, които пък най-добре пасват на сегашната ситуация.

Примерно, защо стигна до тук „преходът“?! Ето една теория за разчепкване от психолози, социолози, антрополози и учени от други „логии“. В зората на така наречения преход към демократично общество (първите години преди и след 1989 г.), по единствената телевизия тогава всички следяхме „Октопод“ – онзи пленяващ сетивата сериал за италианската мафия. Гледаше се организирано, семейно, по съседски, всякак. Защото после се коментираше на всяко ниво – на опашката, в работата, в училище. Дамската половина на нацията може би следеше „Октопод“ повече заради актьора в главната роля на храбрия полицейски инспектор, но всеки със своите мотиви. Така или иначе това даваха по телевизора – това се гледаше. А влиянието на светещата кутия, както знаем е безгранично. Особено над гладните за поглед „зад завесата“ мозъци. Е, вярно в началото имаше и пропаганден елемент в излъчването на „Октопод“ по националната телевизия – иначе защо да го дават – за да се види разложението на капитализма, разбира се. Но за голяма част от нацията първите общи представи за „свободното демократично общество“ на Запад, си дойдоха от този сериал за всемогъщата италианска мафия и отчаяните усилия на шепа хора, да се борят с нея на фона една корумпирана от организираната престъпност държава. Ама в началото на излъчването, още по соц-а, „държавата“ беше БКП. И симпатиите изначално не вървяха в посоката, в която вероятно са ги виждали тогавашните гурута на партийната пропаганда. Хеле пък след 10 ноември 1989 г. и започналите тогава промени, докато още се излъчваше „Октопод“.

Все си казвам, че ако през тези първи преходни години още масово се гледаше „Шогун“, може би щяхме с други разбирания за свободния живот и ценности да влезем в него, но нейсе – по същата логика можеше да е и „Робинята Изаура“ и тогава съвсем не съм сигурен какво щеше да излезе. Но не можем да се залъгваме, че било то наивно, подсъзнателно или съвсем съзнателно, на обществено ниво си се бутахме точно към декорите и героите от „Октопод“. Прародителят на популярния последните години младежки израз „да си във филма“, ако ме разбирате. И воала! В наши дни не ти трябва да ходиш до Палермо, Неапол или Генуа, за да видиш как изглеждат неподдържани улици, издраскани с графити фасади или купчини с боклуци навсякъде. По-масовите типажи от народонаселението, с които се разминаваш, визуално до последния са готови за статисти във всяка продукция на тема организирана престъпност – кой с поглед, кой със стойка, кой с походка – обществената среда го налага. В България всеки си има своята мафия. А за „отчаяната борба на шепа хора“ и „корумпирана от организираната престъпност държава“, какво да кажем?! Само вижте „звездите“ в новините – Октопод.

Онова, което прави най-силно впечатление обаче у съвременното българско общество, е че покрай претръпването към целия гангстерлък, довел до масовата обществена апатия, напълно безвъзвратно сме загубили една конкретна ценност – устрема към себеусъвършенстване. Желанието постоянно да си най-добрия в това, което правиш, струваш, твориш, мислиш. В спорта, в науката, в образованието, или просто у всеки човек във всекидневния му живот, работа или взаимоотношения с околните и средата – безкористното преследване на личностното израстване, което движи напред и персоналния, и националния дух.

У нас виждаме усета за себеусъвършенстване все още спорадично да се проявява тук-там, обикновено благодарение на младите българи и дадена „шепа хора“ (виж по-горе), ангажирали се да предадат този стимул. И още успяват – я ще грейнат детски лица от екрана и страниците със златни медали от олимпиади по математика, физика или биология; я някоя последна останала школа в дадена спортна дисциплина ще успее да издигне таланти, които да развеят знамето на старата гордост. Уви отдавна говорим най-често за успехи и представяния в индивидуални дисциплини – било спортни или други. Защото отборно, както е видно, ставаме все по-неспособни да съберем на национално ниво над шестима българи с общ зад обща цел и стратегия в даден групов спорт. Камо ли с общ стимул. За да бъдем честни, при мнозинството от неангажираните със споменатите примери за успехи сънародници след радостта от новината за даденото постижение, реакцията е или „как пък още имат желание“, (те – треньорите, учителите, учениците, спортистите), или по-жлъчното „откъде имат пари да продължават“. В крайна сметка кой се напъва за България, освен за пари, нали?! Или да пее химна на стадиона. Спасявай се поединично, е основна мантра на съвременното българско общество.

И това е масовото отношение на всеки по улиците, който се бори с пореден ден на безцелно злободневие, на кредити, лизинги, градски стрес, безпаричие, беззаконие и най-общо безнадежност. Тази комбинация с десетилетия умъртвява желанието на всеки следващ пълнолетен българин да е малко по-мотивиран, по-усмихнат, по-възпитан, по-учтив, по-почтен или по-честен. Овен ако не „избяга“ в чужбина, където повечето от тези норми са задължителни. Тук обаче всеки се задоволява да живее за стриктния духовен минимум, във всяко едно отношение, без да полага и елементарно усилие за повече. А и кой ще го оцени в крайна сметка?! Работателите-чорбаджии ли, или останалите българи, които споделят неговата „философия“?! Думата, с която трябва да се описва общата нагласа на социума, отдавна не е „посредственост“, а чисто и просто „немарливост“ – към живота (собственият и на другите), към Вселената и към всичко останало. Духовна нищета и пълна обществена апатия, подплатени с публично поощрявана масова употреба на алкохол.

Националният ни девиз съвсем сериозно вече не трябва да е „Съединението прави силата“, а „Обединени в отчаянието“ – предвид че само това ни държи заедно, явно – с герб лъв, загърнат през раменете с трибагреника и футболно шалче на врата. Покрай европредседателството, така и така лъсна, че и за един коректен превод на собствения си национален девиз не можем да се напънем, та няма да има значение. И не, съмнявам се, че резултатът с превода щеше да е по-различен при който и да е друг на власт. В частност предвид селекцията в целия спектър на родната политика. Мрачни перспективи. Откъдето и „отчаянието“ българското общество само да си наложи необходимия електрошок, който да събуди стимула за себеусъвършенстване и да го задвижи. Честната и открита самокритика, подложена на автентични обществени дебати, които да обсъдят и формулират мерките, обхвата и последователността, с която да се приложат, биха били добри стъпки в правилната посока. За оттласкване от дъното.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Ми демократизираме се. Довършваме започнатата от урода луканов и безродната му клика…

 2. Журналистите сте виновни в голяма степен за обезверяването на хората.Станала катастрофа в Долно Уйно и веднага е водеща новина.Ударили шамар на учителка в Левуново и веднага водеща новина.В цял свят има подобни събития,ама не са водещи новини.

  1. така е!
   в цивилизования свят пущат само позитивните новини… като в работническо дело.

  2. Докато има комунета и поганци в Парламета, нищо хубаво няма да има в Бг.

 3. За мое дълбоко съжаление, авторът е напълно прав. Наистина, като една от причините за нарастващия индивидуализъм, тук би могъл да се добави и фантастичният прогрес в комуникациите, който не изисква пряко общуване със събеседника очи в очи. Ако наблюдателен и мислещ човек се вози в обществен транспорт, например, просто му се набиват в очи мрачните и брадясали физиономии, мургавите гратсчии, празните погледи. Примери за деградацията на обществото колкото искаш: TV, здравеопазване, образование, наука, чалга и т.н. и т.н.

 4. Да, вярно е – както постоянно повтарям – няма спасение за нацията, защото манталитета на бг обществото противоречи на основен природен закон за запазване на рода. Е, има ли смисъл от високопарните лозунги на политици и президент? Четох някъде сравнение между откриването на европредседателството в Б-я и Австрия – разликата е фрапираща в полза на Австрия. Индивидуализмът е присъщ на бялата раса, но в „белите“ държави болшинството имат и здрав разум, и логика, което у нас се среща рядко и тези, които го имат БЯГАТ ОТ ДРУГАТА ЧАСТ. Спасяването поединично стана държавна политика на ЧЕРВЕНАТА ХУНТА, след като хунтата осъзна, че руските идиотизми за вятър работа и тарикатите от БКП и ДС започнаха да се спасяват поединично и плужека Живков ни каза да се самозадоволяваме. Всяка година спасението поединично обхваща все по-голяма част от останалите обитатели (които никога не са били нито общество, нито нация) и вече се забелязва с просто око в културния живот – за тези, които не са слепи за култура. ДА, ДА, ТРОЛОВЕ НА ПУТИН И НА СОРОС – ВЗЕМАМ СИ ХАПЧЕТАТА МНОГО РЕДОВНО.

  1. “ Русофоб (asenasenov )“, коментари като този, показват че състоянието ти е доста тревожно. Не е достатъчно само това, че си вземаш хапчетата много редовно. Препоръчителна е бърза енцефалограма.

  2. оо, това е ново – чел бил нещо им6ецила… и какво прочете? или какво разбра от прочетенето?

   пп. пиеш евтини генерици – иди още днес на лекар та до пенсия няма да ти се налага да тролиш и ще живеете и двамата от диагнозата ти.

 5. Намерихме си отдушник.За всичко е виновна Русия.И Путин.Така е най-лесно.Някога ни бе виновен международния империализъм.Най важно е да намерим някой да ни е виновен-.ДС,БКП,КПСС,….И така вече 30 години.Много хора имат изключително грешна представа за днешна Русия.И това личи по коментариите.Жалка история.

 6. Българите са известни с безчестие, безпринципност и национално предателство. Затова кто погледнем нагоре ще виждаме дъното, животът ще бъде „тежък и скучен“, падението – още по-явно, населението – още по-малко, пенсиите – същите, а разходите – по-високи. Цените „Днес повече от вчера, утре – повече от днес.“ Оплаквайте се по кафенетата от държава, от политици, от депутати и шефове, но за предателите и престъпниците – нито дума. Защото това сте самите вие. А мутрите ще бъдат пример за подражание на поколенията ви.

  1. Слабоумното троли копи и пейства наред каквото са му спуснали отгоре.
   Пий си хапчетата шизи потурнашко…

   1. Е, цървул вонящ! Ти писал ли си нещо друго освен тъпотията да си пием хапчетата? Агентите на Путин не са подбирали когато са ви наемали за тролове. Изглежда демографската криза удари и руската агентура в Бг – НЯМА ХОРА ДОРИ ЗА РУСКИ ТРОЛОВЕ. Айде оди да си пиеш хапчетата!

    1. писал съм, да -> че тролиш с копи пейст на отгоре спуснати сла6оумия….
     ходи ли на доктор вчера?

  2. След само 5 дни ви пускат поредното увеличение на парното и топлата вода, ако правилно съм разбрал. А цената на хляба вече се повдигна, нали? Ха – Честито да ви е Дами и Господа форумни революционери! И още ще идват такива поводи да си честитиме. Хеле пък като дойде еврото при нас като единствена валута! Лелллеееее мамооооо! Всички досегашни повишения на цените ще ви се сторят като разходка с лодка в парка до Ариана. Там вече ще ви отрежат главата от кръста, да си знаете отсега! Пък вие, Дами и Господа форумни революционери си пишете остроумните коментарчета на воля. Ще спите по-спокойно, надявам се. И ще бъдете готови за следващия път, нали така?

 7. Защо виноте някакъв преход за процеса спасявай сам?! Имало ли е някакъв преход
  въобще !.Тези , които ни управляваха преди
  1989 г. ни управляват и сега. Тези ,които
  ръководеха икономиката и ни експлоатираха,
  и сега икономиката е в тяхни ръце . Е да сега
  те са собственици на собствеността , която
  ние създадохме и те я заграбиха ….
  Въпреки че бяхме оградени с три метрова
  телена ограда и тогава се намираха смели
  българи, които се спасяваха сами от
  все още съществуващия социлестически
  рай . Много от тях бяха избити но и много
  се спасиха. И око правите опит да анализирате
  процеса спасявай се сам задайте си въпросите :
  Кой и кога обезвери българите?
  Кой и кога изби интелектуалния потенциал на
  на нацията и терор под ръководството на
  чужда държава успя да задържи властта ?
  Кои и кога лиши българския народ от
  собственост и га направи руски мужик,
  чакаш благодеянието на господаря.
  Българина винаги е бил независим.
  Той никога не е бил закрепостен към
  някакав феодал. Помислете господа !!!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.