Ученици от Велико Търново създават първата младежка телевизия в Северна България

Находчиви ученици от Велико Търново създават първата младежка телевизия в Северна България.

Идеята, още преди година предложи на младежи от различни училища председателят на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов. Той се срещна с възпитаниците на Ивалина Климентинова от СУ „Вела Благоева”, чиито проект е класиран в интернационална надпревара за социални иновации, организирана от Джуниъйр ачийвмънд.

Младежката телевизия ще се излъчва безплатно на собствен домейн в интернет, като идеята е на следващ етап тя да ангажира творчески екипи от повече средни и висши училища във Велико Търново и региона. По думите на Спирдонов такава онлайн-платформа не само ще даде глас на младите да споделят своите творчески продукти и виждания за бъдещето, но ще имат шанс да станат част от решението на актуални за тях проблеми.

„Една от най-важните ползи, които тази телевизия може да даде на учениците е самочувствие. Самочувствието, че могат да бъдат част от решението на проблема. Тогава, сигурен съм, ще погледнат на света по друг начин. За учениците това е много важно – да има кой да им даде тласъка за това самочувствие, което ще им даде възможност за развитие”, категоричен е председателят на общинския съвет. Той сподели своите наблюдения от други страни, където във всяко училище има младежки портали, които се радват на истинска популярност сред подрастващите. „От мен имате пълна подкрепа – вратите ми винаги са отворени за вас”, сподели Венцислав Спирдонов и поздрави младежите за дръзновението.

По време на срещата Ивелина Климентинова припомни, че през 2015 г. учениците се класираха на първо място в Националния конкурс по бизнес етика. Съвместно с Община Велико Търново децата реализираха проекта „Walk with me” – информационно табло със забележителностите на града бе монтирано в градината на централната поща, където се намира и до днес. Миналата година децата спеЧелиха Националното състезание и Международното състезание за видео, посветено на световната седмица на парите със свой двуминутен продукт. То бе организирано от нидерландска неправителствена организация, под егидата на кралица Максима. Тяхното видео достигна повече от 65 000 гледания в целия свят.

В настоящия конкурс ще бъдат проведени серия онлайн интервюта, след които децата могат да бъдат допуснати на следващ етап. Те всички са категорични в едно – независимо дали ще успеят да се преборят за първата награда в конкурса - младежка телевизия ще има.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България