Ученици се потопиха в магията на Япония в Бургаската Руска гимназия

Япония значи красота и стил

Обучението - изцяло в електронна среда

Ученици от Руската гимназия в Бургас учиха японски език. Обучението бе по проект, реализиран със съдействието на Община Бургас и благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation . То продължи от мшналия декември до април, тази година. Две групи младежи VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония.

Участниците в проекта бяха поздравени лично от г-жа Хигаки - аташе по културните въпроси в Посолство на Япония у нас, г-н Такаши - специалист по японски език към Японска Фондация - The Japan Foundation и директора на гимназията- г- жа Весела Иванова.

"Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света.“, заяви директорката.

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева,  учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки - хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи.  Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха, коментираха преподавателите им. Те доказаха, че Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона, с воините - самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения,  а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония и др.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони