Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

Представители на ученическите протести за опазване на климата поставиха днес амбициозни цели на ЕС. На конференция в Брюксел 16-годишната шведка Грета Тунберг настоя за редуциране на емисиите въглероден диоксид с най-малко 80 процента до 2030 г.

„Вие ще бъдете запомнени като най-големият провал, който познава човешката история и като най-големите злодеи, които не са се вслушали в тревогите ни и не са направили нищо“. Така се обърна Грета Тунберг към европейските лидери, сред тях и към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи БНР.

„Започнахме да почистваме мръсотията ви и няма да спрем, докато не свършим“, категорична е Грета Тунберг, която започна своя протест през миналото лято. Всеки петък Грета не ходи на училище, а демонстрира пред парламента в Стокхолм. Нейният пример вече има последователи в много страни в целия свят:

„През последните години често съжалявах, че младите хора не се ангажират с важни политически теми. Затова приветствам техните действия от последните седмици“, отговори Жан-Клод Юнкер на предупрежденията на учениците, и заяви, че Европейският съюз трябва да инвестира милиарди евро в борбата с изменението на климата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Имам едно малко въпросче към Грета.
  Наклонът на земната ос спрямо еклиптиката на Земята (равнината, в която Земята обикаля около Слънцето) е приблизително 67 градуса в момента.
  Какво би станало ако:
  1. Наклонът се „изправи“ на 90 градуса?
  2. Наклонът се „наклони“ на 45 градуса?
  3. Кой може да спре оста да се накланя когато си поиска, накъдето си поиска, колкото си поиска?

  Ако Грета не може да отговори – ще се радвам някой друг (който й е втълпявал с писанията си, че всички хора сме виновни убийци) неин съмишленик да отговори.
  Благодаря предварително.

 2. наклона има ли нещо общо с затоплянето ,абе явно си идва края на света(поредния)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.