Учени откриха антитяло, неутрализиращо всички варианти на COVID-19

Международната научна общност продължава да работи, за да научи повече подробности за коронавируса SARS-CoV-2 , който е в основата на COVID-19, както и за възможните решения, за да се справим с болестта. Учени от Университетската болница в Лозана и Федералното политехническо училище в същия град обявиха откриването на моноклонално антитяло, способно да неутрализира всички варианти на COVID-19, включително и най-заразния - Делта, съобщава "Mundodeportivo".

Научното откритие, публикувано в специализираното списание Cell Reports, е постигнато чрез изолиране на лимфоцити от пациенти с COVID-19, а според Федералното политехническо училище в Лозана това е „ едно от най-мощните антитела досега, идентифицирани срещу SARS-CoV -2 ". То блокира пиковите протеини, които придават на вируса характерната форма на короната и по този начин предпазва от заразяване белодробните клетки, което спира процеса на репликация на вируса и позволява на имунната система на пациента да се пребори с коронавируса.

Учените, отговорни за това изследване, гарантират, че новото моноклонално антитяло осигурява защита за приблизително шест месеца, срещу три или четири седмици за други открити антитела. „Това го прави основа за превантивно лечение за неваксинирани лица в риск или за ваксинирани хора, които не са успели да предизвикат имунен отговор“, посочват от швейцарския университет.

Пациентите с имунна недостатъчност, с трансплантиран орган или пациенти с определени видове рак биха могли да бъдат защитени срещу новия коронавирус, ако получат два или три пъти годишно инжекции с антитела, както експертите прогнозират от Федералното политехническо училище в Лозана. Клиничните изпитвания на лекарствени средства на базата на тези антитела започват през 2022 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят