Учени превърнаха тъканни клетки в кожни

Откритието ще послужи при лечение на тежки травми и изгаряния

За препрограмирането се използва комбинация от 28 гени

Учени успяха да трансформират за първи път тъканни клетки в кожни. Този революционен метод ще помогне за лечението на сериозни рани и тежки изгаряния. Постижението е резултат на десетилетие изследователска работа и е обещаващо за редица пациенти, включително и тези със сериозни изгаряния или възрастни пациенти с повтарящи се лезии.

Проучването е публикувано миналата седмица в сп. “Nature”.

Трансформацията на клетките става с помощта на технология за тяхното препрограмиране, при която гени се вкарват в клетките, за да бъдат променените от една форма в друга.

“Това е първото описание на препрограмирането на тъканните клетки на клетките на кожата”, обяснява водещият откривател Масакацу Курита. Той е пластичен хирург и професор в университета в Токио, който започва работа върху технологията преди 10 години.

Първият етап на процеса включва идентифициране на гени, присъстващи в кожните клетки, но не и в тъканните клетки, които могат да бъдат изолирани и след това вмъкнати в тъканните клетки, за да ги трансформират.

“Ние избрахме около 80 кандидат-гена, включени в клетките на кожата, след което опитахме комбинации”, пояснява Курита.

Първият му пробив идва през 2014 г., когато успешно препрограмира тъканните клетки в клетки на кожата, използвайки комбинация от 28 гени.

През 2015 г. той отива в Института Салк за биологични изследвания в Калифорния, за да си сътрудничи с екип от специалисти от цял свят.

Той и колегите му са провели около 2000 изпитвания с различни комбинации от гени, търсейки най-ефикасния начин за трансформиране на клетките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве