Учени разкриха тайната на женските сълзи

Химикали без цвят и мирис в тях намаляват агресията при мъжете

Резултатите от теста са потвърдени

Чарлз Дарвин се чудеше защо жените произвеждат море от сълзи в моментите на огорчение. Очевидно той никога не е бил изнудван за кожено палто, така че ученият стигна до извода, че тази опция се е появила случайно по време на еволюцията. Но в този случай обаче великият учен сгреши. Това показва проучването, публикувано наскоро от международен екип от учени от Израел и САЩ в авторитетното списание PLOS BIOLOGY.

Изследователите забелязват, че мишките също използват сълзите, за да предават социални сигнали. Предишните изследвания установяват, че сълзите на младите и на самките съдържат специални химически сигнали, които намаляват мъжката агресия. Освен това е записано, че женските сълзи също съдържат специални вещества, които нямат мирис, но при вдишване намаляват нивата на тестостерона при мъжете. А тестостеронът се свързва с агресивното и импулсивно поведение.

Всички тези факти заедно накараха американо-израелския екип да предположи, че жените придружават риданията със сълзите с определена причина, за да омекнат сърцата на техните благоверни.

За да проверят това предположение, учените проведоха интересен експеримент. Те намериха 6 девойки-донори на възраст от 22 до 25 години, които умееха да ронят сълзи и събраха необходимото количество „материал“. На три дузини мъже бяха дадени физиологичен разтвор за инхалиране, както и женски сълзи.

„След въздействието на сълзите, наблюдавахме забележимо намаляване на агресията до 43,7%“, казва водещият автор на изследването Шани Агрон от Националния център за изображенията и изследването на човешкия мозък (Израел).

Резултатите от теста бяха потвърдени от данните от функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), който беше направен на участниците. ЯМР разкри, че под въздействието на сълзите активността в мозъчните структури, отговорни за агресията, намалява.

Оказва се, че сълзите са меката сила, която създава особена химия в отношенията между мъжа и жената. Ако гледката на една разплакана дама не е в състояние да разтопи каменното сърце на един джентълмен, то нематериалните флуиди постепенно усмиряват бушуващия алфа мъжкар.

(Превод за "Труд news” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука