Учен в катаджийски дрехи издаде книга "Добър шофьор ли съм?"

Бившият началник на КАТ в Сливен Николай Колев издаде книга с препоръки за шофирането на лек автомобил, правилното поведение на водачите в конкретни ситуации и тест, който ще покаже на всеки читател колко струва зад волана. "Добър шофьор ли съм?" е бутиково издание със скромен тираж, което излезе от печат буквално преди дни и още е съвсем топло. "Никой не ме е финансирал. Просто аз се бръкнах в джоба, защото искам да бъда полезен" - обясни Колев.

Николай Колев е авторитет в професията си и рядко срещана колоритна личност. Целият му стаж е преминал в пътна полиция и КАТ, има три дипломи за висше образование, последната - по право, доктор на науките е. Твърди, че за войната по пътищата има пет причини: политизацията на МВР, десетките промени в нормативната уредба, които трябва да се контролират от 11 ведомства, пътните условия, въпреки че официалната статистика ги поставя на последно място, обучението на водачите и контролът. "Голяма грешка е, че от изпитите за шофьорска книжка махнаха управлението на полигон! Да не говорим, че курсовете се комерсиализираха. Що се отнася до контрола, ще има ред, когато се създадат условия за това, а не като се налагат само глоби" - убеден е той. Казва, че само като закъсат, хората се сещат за важните неща: жените, лекарите, адвокатите и катаджиите.

"Цял живот съм трупал опит и познания, като служител съм попадал в какви ли не ситуации и съм бил на какви ли не произшествия. Този опит трябва да бъде предаден, особено като се има предвид нивото на днешните водачи. Информацията в книгата ми е точна, сбита и разбираема. В крайна сметка, както се казва първата глава, управлението на автомобил си е изкуство" - допълва той.

Коментари

Задължително поле