Учен: Налице са дълбинни промени в демографския режим на България

Очертаващата се тенденция на намаление на раждаемостта, интензивните процеси на отлагане на ражданията към по-късни възрасти, промяната в динамиката на първите, вторите раждания, променящите се семейни модели показват, че са налице дълбинни промени в демографския режим на страната, което данните от последното преброяване отразяват. Това каза доц. д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН на дискусия "Влияние на броя и структурата на населението на България върху обществените, социалните и икономическите процеси в страната".

Обсъждането е в рамките на семинар на тема "Преброяване 2021 - Резултати. Етно-демографски характеристики на населението – етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език, религиозност" в к.к. "Боровец", организиран от Националния статистически институт. Днес е вторият заключителен ден на семинара.

Във взаимодействие с високата смъртност и миграцията намалението на раждаемостта води до намаление на младите поколения и увеличаване на дела на възрастното население, което също е видимо и от данните от последното преброяване, посочи още ученият.

Тя изтъкна, че този процес има важни икономически и социални последствия, защото той е свързан с по-голямо натоварване на икономически активните хора по отношение на разпределението на доходите към икономически неактивните групи на населението. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България