Учен: Под яз. "Студена" има карстов басейн с 90 млн. кубически метра вода

Снимка: Архив

Проф. Костадин Щерев има алтернативен план за намиране на вода за Перник - чрез подпочвени и карстови извори. Той го представи в Министерството на регионалното развитие.

"Идеята е следната. Язовир "Студена" се намира на мястото на един подземен карстов басейн, който има площ около 17 квадратни километра. Дълбочината до дъното на неговото корито е около 300-400 метра. Това е една карстова система, която е заприщена от непроницаеми скали, които точна на границата на язовира и карстовата система излизат на повърхността и се виждат. От тях е изградена язовирната стена", обясни той по БНР.

Проф. Щерев подчерта, че язовир "Студена" е типичен карстов басейн с дълбоко дъно, който има голям статичен обем и той не се мобилизира, а се използва само водата, която се допълва ежегодно от валежите.

"Точно на опашката на язовира е границата на този карстов басейн, който съдържа гравитационна вода, която може да бъде извлечена със сондажи и съоръжения, и е порядъка на 60-90 млн. кубически метра", уточни той.

Според проф. Костадин Щерев притокът, който може да бъде получен от статичния обем, заедно с притока от естествения извор, който сега е крайно малък, може да формира добив от 300 литра в секунда и така да покрие критичните четири месеца до около месец май.

Той добави, че не са необходими много средства, но няма организационна структура, която да изпълни този проект.

Изследователят коментира и плана на пещерняка Атанас Русев, за който правителството отпусна вчера средства, за да бъде осъществен, като изтъкна, че не вижда вариант да съществуват свободни извори, водата от които да може да бъде събрана във водопроводна мрежа и да бъде докарана до язовир "Студена".

Проф. Костадин Щерев посочи категорично, че не може държавата да управлява водоснабдителните системи, без да има своя изградена структура - с необходимите кадри и средства, както работят във всички други страни.

Коментари

Задължително поле