Училището на Дамян Дамянов и Радой Ралин стана на 140 години

Профилираната природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен чества 140-годишен юбилей. На церемония на 19 октомври бе посрещнато тържествено училищното знаме, в ритуала участваха Чинтуловата чета към гимназията и военния духов оркестър.

Директорката Мариана Милева отбеляза, че още в средата на миналия век са започнали да наричат гимназията "сливенския университет" заради правото на отличните й ученици да се записват за студенти без конкурсна процедура. "Вашето учебно заведение е символ не само на Сливен, а и на българското образование", каза от своя страна областният управител Чавдар Божурски. На финала на тържеството в небето полетяха 140 балона в цветовете на националния флаг.

В гимназията през годините са учили съзвездие от писатели и поети: Елин Пелин, Пенко Славейков, Никола Фурнаджиев, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов. Един от най-успешните кметове на София - Иван Иванов, и бащата на бългаското кино Васил Гендов също са били възпитаници на това училище, както и много известни лекари, музиканти, режисьори, общественици, блестящи учители. 99-100 процента от зрелостниците на всеки випуск продължават образованието си в университети в страната и чужбина. В момента в ППМГ се обучават ученици от пети до 12 клас.

Програмата за празника започна преди дни с фотоизложба, с литературно четене на възпитаници на гимназията с водещ проф. Амелия Личева и публична лекция на художника Красимир Добрев за художествения живот в Сливен в края на 19 и началото на 20 век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони