Учреди се Асоциация на писателите от Югоизточна Европа

Участниците в конференцията

София стана център на международно културно сътрудничество. В продължение на три дни (1-3 ноември) в столицата ни заседаваха 25 писатели от 14 държави, намиращи се в Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Хърватия, Черна гора.

По инициатива на поета Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели, водещи автори на своите страни бяха приканени преди година да се запознаят с текста на меморандум, отнасящ се до създаването на Форум на Балканските литератури. Впоследствие проектът се разви, тъй като към идеята се присъединиха творци от писателските съюзи на Украйна, Молдова, Италия. Така се стигна до Учредителна конференция на Асоциация на писателите от Югоизточна Европа – с кодово название See Writers. Под същото име предварително беше издаден 260-страничен сборник с творби на основателите, като всеки автор беше представен на родния си език и на английски.

Международната конференция на 2 ноември в Българския културен център (София) се водеше от Захари Иванов – избран за председател на See writers на 1 ноември. В експозето си той благодари на чуждите и български писатели за участието, на дипломатическите представители от посолствата на Украйна, Гърция и Турция, които уважиха форума: „Благодаря за честта да бъда председател на това сдружение на духа! Уважаеми господа политици, вие получавате едно благородно оръжие за сближаване чрез нас, писателите. Когато вие пристъпвате към преговори, можете да разчитате на мощта на нашето слово. Ветровете, които духат в Скопие, развяват косите на нашите деца. Ветровете, които духат в София, развяват косите на децата в Турция и Гърция. Така уханието на гръцкото море се усеща в нашите южни райони, а езерата и реките на нашето слово преминават през затлачените граници между нас. Много малко се познаваме! Дори самият факт, че обсъждаме общото си бъдеще на една маса, вече ни прави приятели”.

Събитието беше уважено от доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община, които в словото си предложи следващият форум на Асоциацията да бъде организиран от Столична община: „Нашият град, кръстен на Божията премъдрост, приветства с отворени обятия раждането на тази забележителна организация. Вие сте будителите на нашето време – с ваша помощ децата ни ще преминат в бъдещето. София се гордее с хилядолетната си традиция на разбирателство, съжителство и толерантност: джамията се извисява до синагогата, до нея е католическата катедрала, до нея – православната. Този уникален дух е виден и във вашата организация. Уверявам ви, че ще имате пълната подкрепа на Столична община. Нека в световните новини Балканите влизат с добри нови, а не с противоречия. Успех!”.

В приветствието си Ахмет Емин Атасой (Турция) каза: „Вярвам в мисията за обединението на творците”.

Участниците на форума бяха представени с подробни биографии от писателя Христо Славов. Сред тях бяха: Лука Чедрола (Италия), Предраг Белошевич (Босна и Херцеговина), Фахредин Шеху (Косово), Мирча Дан Дута и Петер Шрагер (Румъния), Йордан Плевнеш и Катица Кюлавкова (Македония), Якуп Юмероглу, Гюней Йозкълънч и Хелми Хаша (Турция), Михайло Сидоржевский, Виктор Мелник и Ана Багряна (Украйна), Милорад Попович (Черна гора), Ерика Атанасиу (Гърция) и други. Якуп Юмероглу (председседател на Евроазиатската асоциация на писателите) огласи факти от значимата преводаческа дейност, която те реализират – от Балканите и цяла Европа: „В най-скоро време ще преведем ваши творби на турски език, а през 2021 г. предлагам следващият форум да бъде в Анкара!”.

За бъдещите инициативи говори Любов Кирилова – главен координатор на Асоциацията на писателите от Югоизточна Европа: „В основата на всички политически и икономически отношения стоят човешките, те движат нашето развитие... Ето защо е важно да работим заедно за разпространяването на добрата воля за всеобщо благоденствие, за съхраняване на културното многообразие и наследство, за социално сближаване чрез културни събития...”

Какъв е идейният и творчески фокус на новото обединение?

Асоциацията ще съдейства за обмяна на опит в областта на литературата и други сфери на културата; ще организира срещи, фестивали и събития в рамките на ЕС и извън него; ще издава антологии, списания и индивидуални книги на членовете си; ще учреди награди в отделните литературни жанрове; ще изгради интерактивна онлайн платформа за разпространение на произведения, новини в културата, мнения и дебати. Ще бъде използван ресурсът на информационните технологии.

Когато се говори чрез езика на изкуството, всякакви етнически и религиозни противоречия се стопяват. Припомням, че България има традиции в това отношение. Не сме забравили десетилетието на Световните писателски срещи, които Любомир Левчев организираше в периода 1977 – 1986 г. Тогава у нас дойдоха над 400 писатели от целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура