Фандъкова: Висшето транспортно училище вече обучава 120 машинисти и инженери за третия лъч на метрото

"За нас инвестициите в образование са точно толкова важни, колкото и инвестициите в инфраструктура", това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новите учебни зали във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

"Поздравявам университета за новите лаборатории и съм изключително щастлива, че Столичният метрополитен подпомогна откриването на една от лабораториите. Съвместната работа и партньорството между Столичната община, транспортните дружества и университета са с традиции. В момента тук се подготвят бъдещите инженери и машинисти за третата линия на метрото", каза столичният кмет и посочи, че общо 120 души се обучават, като част от тях ще бъдат назначени още до края на тази година в Столичния метрополитен.

2018-04-25-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%88%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%be"Имаме нужда от добре подготвени кадри и в надземния транспорт. В момента инвестираме в развитието на автотранспорта. Очаквам до края на годината да дойдат новите 40 автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвиждаме развитието на електротранспорта и ще имаме нужда от експерти, които да поддържат този вид превозни средства. В момента се провеждат процедури за закупуване на още автобуси, така че до края на следващата година над 70 процента от автобусния парк да бъде обновен с нови, комфортни и екологични превозни средства".

Според кмета Фандъкова участието на бизнеса в подготовката на кадрите е ключово. Бизнесът трябва да участва както с финансиране на нови учебни зали и с осигуряване на стажове, така и директно с участие при разработването на учебните планове и учебните програми.

Йорданка Фандъкова разгледа новите учебни лаборатории за електрически автомобили, учебната подстанция, осигурена от Метрополитен, както и тренажора за подготовка на машинисти за метрото и за железопътния транспорт. На изложението "ТРАНСТРЕНД 2018 – иновации, бизнес и образование в транспорта“ бяха показани и влакчета, с които ще се извършва поддръжката на третата линия на метрото. Транспортните средства са произведени в Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България