Фандъкова: Общо 15 млн. лв. инвестираме в общинските лечебни заведения

Общо 15 млн. лв. инвестира Столичната община тази година в общинските лечебни заведения, а 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонти и закупуване на нова медицинска апаратура. С 10 млн. лв. ще се дофинансират дейности, които не се поемат от Здравната каса. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова при проверка на новоремонтираните физиотерапевтично и фтизиатрично отделения на Втора МБАЛ заедно със зам.-кмета по направление здравеопазване Дончо Барбалов и председателя на постоянната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Общината е отпуснала 267 000 лв. за нова апаратура на Втора градска болница.

Кметът припомни, че от приватизацията на Общинска банка е имало заделен специален ресурс за здравеопазването.

През 2019 г. ще се дофинансират общинските болници с 10 млн. лв. Това са средства за лечение на неосигурени здравно пациенти, както и за дейности, които не се финансират от Здравната каса.

Изпълнителният директор на Втора МБАЛ доц. д-р Стефан Узунов посочи, че през 2018 г. 10 459 пациенти са преминали през лечебното заведение. По думите му това е 65 – 66 процента запълняемост на легловия фонд. През тази година ще бъдат доставени 10 монитора за Инвазивно кардиологично отделение, два апарата за неинвазивна вентилация за двете инвазивни отделения – в Неврологична и Кардиологична клиника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България