Фандъкова: Около 30 детски площадки са предвидени за тази година в парковете

"Около 30 детски площадки са предвидени за тази година в паркове и междублокови пространства на територията на София." Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта и възстановяването на Борисовата градина, с който се изгражда и нова детска площадка. На проверката присъства и заместник-кметът на София Мария Бояджийска.

В момента се реализира четвърти етап от цялостното обновяване на парка. То започна през 2012 г. с изграждане на осветление и видеонаблюдение, след като Столичната община получи за управление от държавата парка. След това бе обновен входа откъм езерото "Ариана".

Сега се ремонтира цялостно площадката с обичаната от поколения софиянци, фигура на слончето, която също се обновява и укрепва. На площадката се оформя цветарник, нова ударопоглъщаща настилка с съоръжения за игра на деца.

Изпълнява се възстановяване на поливната система и се подменят настилките на алейната мрежа. Всичко по ремонта е съгласувано с Института за паметници на културата. Очаква се към средата на октомври месец ремонтът на Борисовата градина да приключи.

Вече е възстановена и обществената тоалетна.

"Заедно с ремонти на паркове в момента се изпълняват проекти за детски площадки в различни райони какъвто е в ЖК "Овча купел 2", където се извършва цялостна реконструкция на междублокови пространства. Тази година започнахме с два такива в района "Овча купел". Това означава не само детска площадка, а и алеи и пейки. Ще продължим с тези усилия", каза Фандъкова.

Освен в Борисовата градина детски площадки се предвиждат в парка в Бухово, парк "Света Троица", парк "Кестените" в Банкя, като се предвижда и детска площадка в парк "Въртопо".

В Южен парк - втора част се очаква скоро да започне и изграждането на осветлението. Започва и процедура по избор на изпълнител за първия етап от изграждането на осветлението на Западен парк.

"Поетапно ще залагаме и цялостно възстановяване на парка", каза също кметът на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България