Фандъкова увери: Към момента София няма рискови реки и язовири

С 2,7 млн. лв. общината ще чисти речни корита

Обезопасиха свлачището в Княжево

Към момента няма рискови нива на водите и рискови участъци в реките и язовирите на Столична община. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при приверка на яз. "Мърчаево". "Отново сме в сезона на дъждовете, знаете, че за нас кметовете е изключително важно да следим нивата на реките и язовирите в този период", каза градоначалникът. Разчита се на районните кметове и екипите на аварийно спасителното звено. На територията на Столичната община има 6 общински язовира. 3 от тях са напълно изпразнени. Това са язовирите "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци". Наблюдават се внимателно останалите 3, които са в експлоатация -"Мрамор","Суходол" и "Марчаево". Този в Мърчаево е ремонтиран основно през 2012 г. 2005 там е имало преливане, но сега там такава опасност няма, нивата на водата се контролират, обясни пред "Труд" кметът на Мърчаево Грегин Георгиев. Има и стена, която пази от преливания. Тя е 7 м. е висока и е дълга 199 м. 28943574_1998747556819254_1351152564_o

"Погрижихме се през последните години да направим основни ремонти на общинските язовири, но нивото на водата в тях непрекъснато трябва да се следи. Затова е създадена организация за 24 часово дежурство и наблюдение както на общинските язовири, така и на реките и критичните участъци на територията на Столична община.", каза Фандъкова. Към момента обстановката е спокойна, поддържа се подходящ свободен обем на общинските язовири. В момента и на трите язовира се прави контролирано изпускане на вода, така че да не прелеят заради дъждовете.

Най-важни са, според кмета, мерките по превенция на наводнения при язивирите. Те включват ежегодно почистване на 500 метровите участъци след преливниците на тези водоеми. Това се прави всяка година. За тази година общината е заложила за тази дейност бюджет от около 100 хил. лв. Според кмета друга важна задача е почистването на речните корита и деретата. През 2017 г. са почистени 117 км. речни корита, включително 5 км. от р. "Искър" в район "Кремиковци". 2 млн. и 700 хил. лв., от които 1, 5 млн. лв от общинския бюджет, са заложени тази година за почистването на около 85 км. речни корита.

Кметът огледа и свлачището, което се образува в района на Княжево. "Има пропадане на подпорната стена в този участък. Това е обект, който се поддържа от Агенция пътна инфраструктура. Разговарях с директора г-н Атанасов и той ме увери, че се предприемат всички възможни действия първо за обезопасяване, а след това и за възстановяване на този участък. Сега той е обезопасен. За съжаление движението там е стеснено и за мен е важно час по-скоро да се възстанови движението там", коментира Фандъкова.

Тя съобщи и, че състоянието на яз. "Бели Искър" е нормално и се поддържа нивото на водата, което е по предписание. По отношение на това дали язовирът ще бъде ремонтиран, кметът коментира, че регионалното министерство е водещо в това отношение. "Очаквам да бъде избран проекта, след което финансиран", каза Фандъкова и увери, че Столичната община ще съдейства с каквото трябва.

Коментари

Задължително поле