Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на смъртта на Хашоги

Снимка: Архив

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадeРойтерс.

Новата информация за смъртта на Хашоги е изключително притеснителна, "включително шокиращото нарушение на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г.", се казва в публикувано вчера изявление на Могерини. "ЕС, също като своите партньори, настоява, че е необходимо щателно, достоверно и прозрачно разследване, което да проясни обстоятелствата около смъртта и да гарантира, че отговорните за нея ще бъдат наказани", подчерта ръководителката на европейската дипломация.

Германският външен министър Хайко Маас заяви вчера по германската обществена телевизия, че Берлин не трябва да одобрява продажба на оръжия на Саудитска Арабия, докато не се изяснят обстоятелствата около смъртта на Хашоги. Това е очевидна промяна на взетото миналия месец решение да се разреши продажбата на артилерийски системи на Рияд, отбелязва Ройтерс.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа