Фелдшерът Тодор Живков участва в доброволческия отряд на Велико Търново

Доброволното формирование „Велико Търново“ е създадено с решение на местния парламент.

Във формированието действат и шест дами

Общо 12 души от различни професии вече са подготвени, екипирани и са на разположение на полицията и пожарната за действия при кризисни ситуации. Шестима мъже и шест дами получиха сертификат за доброволец. В отряда на Велико Търново са се включили общо 30 мъже и жени, но останалите още не са преминали всички обучителни процедури,които траят около една година.

„Доброволното формирование „Велико Търново“ е създадено с решение на местния парламент за участие заедно с пожарната и полицията в овладяване на бедствия ,аварии и катастрофи. Все още търновските доброволци не са влизали в реална ситуация“, сподели отговорникът за доброволния отряд инж. Иван Петров.

Сред участниците е фелдшерът Тодор Живков, който работи в Спешна помощ в Стражица. По време на демонстрации по случай празника на пожарната, Тодор Живков за пръв път показа умения пред публика как може да се помогне на пострадал при пожар с тежки травми.

Сред доброволците е и инж. Ренета Керемедчиева, която е учител в стражишкото село Камен. Тя се е включила във формированието, защото баща и е бил пожарникар, а в училище преподава на децата селскостопански дисциплини, но само на практика става ясно как един човек може да бъде в помощ на ближния.

„Това, което се прави е много добро, но нека частният бизнес да инвестира повече в оборудване и за превенция, за да няма толкова драми край нас“, призова инж. Керемедчиева.

Най-възрастният от 12-те доброволци пък е 70-годишният Здравко Желев, който цял живот е бил техник в Килифарево. Сега е пенсионер, но иска все още да бъде полезен на околните. Той казва,че дори не знае дали и колко пари ще получава като доброволец, но няма намерение да се отказва и винаги е готов да реагира на зов за помощ.

Сред останалите от търновския отряд има прависти, учители, икономисти и все хора с отговорни професии на елитни служби. Те по всяко време от денонощието са готови да тръгнат с пожарната и полицията, за да участват в спасяване на хора. Тази мисия е призвание и трябва да си готов да реагираш по всяко време.

„Заради това горна възрастова граница няма, но се изисква желаещият да е пълнолетен. За младежи на по 16 г. и 18 г. , които са били в отрядите „Млад огнеборец“, успешно могат да станат и млад доброволец“, разясняват великотърновски пожарникари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България