Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 21 януари 2020

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 21.01.2020

На 21 януари 2020 да почерпят

Светът се сбогува с Windows 7 От 14 януари 2020 Microsoft спря техническата поддръжка

Дете увисна на 10 метра височина от лифт в Боровец, баща му го спаси

Борисов пристигна в Швейцария за участие в Годишната среща на Световния икономически форум (СНИМКИ)

Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Есемес от „паяка”, ако ни вдигне колата (обзор)

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Русия е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400

Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас Предпочитат оферти с една спалня

Стаите за туристи с патентен данък и ДДС Трябва да подадат декларация в общината до 31 януари

8-годишно момче е сексуално насилвано и заснето с камера По случая е образувано досъдебно производство и са задържани две непълнолетни лица

Шефът няма право да налага глоби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 януари 2020

Финансистът доц. Емил Хърсев пред „Труд“: 10 милиона в кеш – това не е престъпление Самият аз имам 7 оправдателни присъди

При обиските в офисите на семейство Арабаджиеви полицейските детективи намерили екселска таблица, в която техните счетоводителки описали невнесените данъци от Захарния им комбинат и фирмите, през които е станало това. Представяте ли си какво нахалство?! Доц. Емил Хърсев – един от най-авторитетните финансисти в България, не бърза да се възмущава. „Никога не съм се занимавал с данъчни измами – казва той – и не знам каква е практиката при тях. Полицаите по-добре от мен я познават. Но аз не мога да си представя престъпник, който ще документира доказателства за престъплението си и така прегледно ще ги съхранява.”

– Какво си мислите, г-н Хърсев, като финансист, когато гледате репортажите с дебелите пачки и маскираните ченгета, които ги вадят от сейфове, златисти мебели и кутии в къщите на обвиняемите за данъчни измами и пране на пари Миню Стайков и Ветко Арабаджие.
– Честно казано, мен гледките на такива суми в банкноти не ме впечатляват много. Понеже като фанансист съм работил при всякакви условия – включително, когато банките поради мораториума върху задълженията на Булбанк бяха принудени да държат огромни количества банкноти в наличност. Занимавал съм се по едно време и с печатане на цялата парична маса в България, така че съм виждал и цели вагони с банкноти даже.

– Но 10 милиона в кеш в чертозите на Арабаджиеви! В кутии за обувки, включително!
– Идея нямам по каква причина собственикът на тези банкноти си ги е държал в наличност. Но така или иначе, това не е нито престъпно, нито укоримо. Всеки има право да държи парите си под каквато форма реши. Наличността на 10 милиона в банкноти не доказва каквото и да било.

– Така да е. Но от прокуратурата съобщават, че тия 10 милиона са вероятно препрани и изтеглени от разни провинциални клонове на банки двайсет дни преди арестите в родата. Това звучи ли ви житейски правдоподобно на вас?
– Виждал съм всякакви случаи и всякакви видове разплащане между физически лица. Ако няма нарушение на законите, само по себе си тегленето на каквито и да е суми от банки не е укоримо. То си има вероятно някаква причина. Някой може да се притеснява да държи парите си в някоя банка и да предпочита да ги съхранява под дюшека, в долапа, в кутии, в буркани. По едно време това беше масова практика. Показването на банкнотите, които някой държи в дома си, по телевизиите и в печата, създава впечатление за нещо нередно, съгласен съм. Но и да има такова нещо, то засега не е доказано.

– Казахте ми предварително, че изявленията на прокуратурата във връзка с арестите на видни хора от едрия бизнес са твърде лаконични – заради следствената тайна сигурно – и не могат да ви ориентират в случилото се. Но сигурно бихте могъл да задоволите като експерт силното ни любопитство – какви са тия измами с ДДС, от които се трупат такива невиждани накуп пари?
– Измамите с данъка върху добавената стойност (ДДС) са болен проблем не само у нас, а и в доста други държави. Този данък се прилага в Европейския съюз (ЕС). В Съединените щати никога не са имали ДДС и подозирам, че няма да имат. Аз, както ви споменах, не върша по цял ден данъчни измами, но тъй като и вие, и ваша колежка от Нова тв ме попитахте, аз специално проверих какво пише за тях в Наръчника на митническата и приходна агенция на Нейно британско величество. Там има класификация на измамите с ДДС – в 13 варианта. На британците може да им се вярва, защото те са шампиони по тези измами. Те имат най-големите проценти в ЕС на несъбран или неправомерно изтеглен от бюджета ДДС, който вероятно е присвоен. Класацията е от 2016 г. В нея България е сред отличничките, нашите проценти са около 20 и намаляват от година на година. За сравнение – в Румъния и Унгария спестеният ДДД стига до 40%.

– Браво на нас, ако не сме послъгали за класацията… Но как се „спестява” ДДС, какви са начините?
– Най-известният от тях се нарича „продажба на стоки без фактура”. Човек има данъчен кредит, който му се изплаща и който той връща въз основа на документация. Когато отчете по-малко продажби, той признава за плащане по-малко данък и разликата неправомерно остава в негова полза. Това е най-масовата измама. В ресторанта например човекът отчита, че е купил продукти, приготвя ястия, сервира ги, прибира в брой парите, манипулира касови бонове и фактури, после отчита само половината от продажбите. И взима за нерегистрираните продажби същите суми, както за регистрираните.

– Ясно.
– Има и друг вид измама – чрез снабдяване с фактури, в които се вписват недействителни покупки или такива, които не са изцяло фалшиви, но са повече от реалните. Това се случваше и в България. Нали помните, че имаше продавачи и купувачи на фактури на пазара в Илиянци? То беше преди у нас да се установи доста твърда система на фискален контрол при изплащането и връщането на ДДС. Фирмите купуваха фалшивите фактури за смешни пари, отчитаха на тях, че са направили реални покупки и така си присвояваха правото да приспаднат повече ДДС. Това отмина, след като данъчните проверки на място станаха задължителни. Не е трудно да се провери дали фактурата, с която някой претендира за ползване на данъчен кредит, е в дневника за продажби на издателя й.

– Само че има и други методи за измама, нали така? Не помня измамниците да са излизали в голяма ваканция.
– Да се спрем на т.нар. „фиктивни търговци”. Те са много популярни в Южна Европа. Правят си фирми, регистрират ги по ДДС и започват да издават фактури – така дават възможност на фиктивни купувачи на техните несъществуващи стоки да претендират за данъчен кредит и после делят с тях присвоения данък върху добавената стойност. У нас този вид измама е много рядко практикувана.

– Защо така?
– Защото имаме система за насрещни данъчни проверки – и на прихващане, и на възстановяване. Фактурите на фиктивните търговци не се признават. За сметка на това в България се практикува измамата, наречена „пренасочване” (в превод от английски): твърди се, че една продукция е изнесена, а тя не е напускала пределите на страната и е тихомълком продадена. Съгласно европейските регламенти, при износа търговецът не дължи ДДС, а има право да му бъде възстановен по фактурите за покупките на суровините, с които е произведена неговата продукция. Той, от една страна я продава и си получава парите, а от друга – твърди, показвайки неистински документи, че тя е изнесена в друга държава и данък върху продажбата й не му се начислява. Така остават невнесени 20% (или 9% в туристическия бизнес). Тази измама е трудна за доказване, защото изисква насрещна проверка в друга държава.

– По делото „Арабаджиеви” прокурорите говорят за „липсващ търговец”.
– Това е фундаментален вид измама, която се осъществява в повече от една страна от европейската общност. Търговецът може да се нарече и „изчезващ”, тъй като не липсва, а създава фирма, регистрира я по ДДС, купува стока – обикновено бързоликвидна, от френска фирма, да речем, която му я продава с нулев ДДС. При това търговецът е длъжен да си самофактурира ДДС. И ако ползва френската стока за преработка – да я продава с данък, ако не – като си начисли ДДС, да го внесе. Той обаче не прави това. Не плаща нищо и в един момент изчезва.

– Чиста работа.
– Схемата с „изчезващия търговец” има една разновидност, наречена „въртележка”, в която се нареждат няколко буферни фирми, обикновено офшорни. Измамникът купува стоката с нулевия ДДС от френския търговец, фактурира я на фирмата си, тя я продава на друга, тя на трета … – така стоката няколко пъти се препродава, за да може крайният купувач да претендира, че изобщо няма идея кой е измамникът, доставил стоката от Франция. Във „въртележката” последната буферна фирма изнася стоката обратно към Франция. Така се превъртат документите – французинът на измамника, той на първия бушон, той на втория, той на третия, а той – на французина. Така третият – този, който изнася стоката извън България, усвоява ДДС-то, което първият не е платил – взима го от бюджета.

– Кажете, че го краде.
– Ами да, това е кражба от бюджета. Има една, наречена „измама на работодателя”, свързана с работната сила. Фирмата, която доставя работниците, фактурира с ДДС, не го внася, отчита само разходи за заплати и изчезва.

– И после се питаме защо е празен бюджетът!
– Има и изкуствени фалити, и създаване на фирми с ДДС от лица, които нямат право и обратно –има фирми, които са длъжни да се регистрират по ДДС, а не го правят. Това са все престъпления, които нанасят вреда на фиска на страната.

– А забогателите с тях вместо „апаши” ги наричаме „олигарси” или „босове” – туристически, винени, газови, всякакви… Когато парите им да са препрани.
– Когато някой чрез измама е откраднал от бюджета – поискал е да му бъде възстановен ДДС, който не му се дължи, а после го реализира в легален бизнес – той пере пари. Може сам да си пере. А може и с другари.

– Правилно ли чух веднъж да казвате, че „прането на пари” е престъпление, за което най-лесно се повдига обвинение?
– Да. Нищо не пречи всеки трансфер да се обяви за изпиране на пари. Само че, като не се докаже предикатното престъпление – това, с което парите са придобити, обвинението пада. Лесно е да бъде обвинен някой, но е трудно обвинението да бъде доказано. За да бъде признат за виновен, този „някой” трябва да е знаел, че парите са продукт на престъпление и да е желал да ги изпере. Инак трябва да бъде оневинен. Но статистиката сочи, въпреки всичко, че в България има осъдителни присъди за пране на пари.

– Арабаджиев-син заявил на разпита, че теглил парите, като смятал, че са чисти. Но имало записи със СРС, които го опровергават.
– Мен СРС-тата изобщо не ме убеждават. Неведнъж се е случвало и срещу бизнесмени, и срещу банкери, и срещу кого ли не, да се повдигат обвинения, които не се доказват в съда и да се четат оправдателни присъди. Аз лично имам 7 оправдателни присъди.

– Днес са на дневен ред т.нар. обвиняеми олигарси – Арабаджиев и Стайков. Любопитен факт е, че и двамата са избрани с конкурс за домакини на българското европредседателство: обвиняемият Арабаджиев е приютил в хотела си високи гости, обвиняемият Стайков ги е поил с ракия от своя Винпром – Карнобат. Как ви се вижда на вас това?
– Аз не бих обвинявал и не бих коментирал предполагаемите престъпни деяния на когото и да било. Знам колко е лесно да се повдигнат на някого обвинения за неща, които никога не е правил. Вярвам на българския съд и предпочитам да ви отговоря, след като чуя решението на съдиите. За съжаление от всичките дела и приказки, остава най-вече лошата дума.

Нашият гост
Емил Хърсев е роден на 19 октомври 1961 г. Завършил ВИ „К.Маркс” (УНСС), с докторат по финанси (1987). Израснал в кариерата от университета, където е асистент, до директорските постове в Минералбанк(1987-1991), Булбанк и БНБ (1991 -1993). Сега е доцент по банково дело в УНСС, инвестиционен консултант, и собственик на „Хърсев и КО”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Tova sa mafioti.noi kolkoto iska tolkova pari da darsi u tax.Samo ce da vidim deklaraziite za doxodi.kak s kavi sredstva l’asta ( Amerikanski Standard) KOLI NA vseki clen OT semeistvoto.Izglezda ce zavoda za spirni napitki e falsciva rabota ( bez banderol) kade sa ORGANITE ILI I TE KORUMPIRANI.MA DOKOGA?PITAM NAPRAVO. ZAZAROV.VIE KADE STE SEGA?DA PROKURATURATA DASI SVARSCI RABOTATA PAK SVOBODNIIPAK MAFIA IPAK NEPLATENI DANAZI.E ZA TOVA SKAPI POLITIZI PROKURORI I ADVOKATI BALGARIA NE VARVI.ZNAM CE AKOVSEKI SI VARSCI ROBOTATA NESTATA VARVAT!.TUK NA TAZ ZEMIA NISTO NESTAVA.PRWVI SA IZSLEDVANIATA BG NARODA ENESTASTEN. AMI AKO TAZ MAFIOTI BAXA U GRMANIA.ILIU AMERIKATAM IMA ZATVOR. ZAZAROV DA VLEZE V DEISTVIE ‘A XARSEV DA MISLI KAK GDRUGI DARZAVI AKO SE OTKIAT. TOLKOVA MLIONI BAZ MNOGO PRIKAZKI ZATVOR.NO. TAM IMA. ZAKONI

 2. Във всяка банка, за теглене и внасяне сума над 1500 лв ти искат да попълваш декларация за произход и тази декларация отива в НАП. На теория де. Ако наистина са ги теглили тези пари да се види от кои банки са изтеглени и има ли декларации за тях. Някъде се говореше, че това били парите за следващите „спонтанно протестиращи“, организирани от ордата на Курнелийка. И сега бунтове няма да има.

 3. то и цветан цветанов е невинен, нищо, че не може да докаже произхода на 500 000 лева за една година… както и тъшата му… е, подробност е, че разследващия това става депутат от герб… демокрация е!

 4. И това е финансист и доцент!!! Срам и позор! Може ли да каже в кое законодателство ти разрешават 10 млн да не са минали през сметките и да не плащаш данък? И е горд колко пъти е бил оправдаван!! Гади ми се от такива наглеци!

 5. Със сигурност могат да се направят законодателни промени да се предотвратят тези кражби, но нали депутатите работят със тези схеми и няма как да стане.

 6. Ако бях на мястото на Тетко Арабаджиев,тези 10 милиона лева щях да ги раздам на болници, на хора с увреждания,хора на хемодиализа,хора на колички,на училища и детски градини. Или най-малко,щях да закупя медицинска апаратура за осъвременяване на лечението в България и то да бъде безплатно за тежките случаи-гръдни операции (при рак на гърдата),смяна на сърдечни клапи,смяна на стави,очни операции и така нататък. Поне това щях да направя. Или да подпомогна детския спорт.

 7. Хей Хърсев, кой ти каза, че в САЩ няма ДДС. Има и още как, но го наричат оборотен данък (sales tax). Всички търговци на дребно го начисляват върху цените и го внасят в щатския бюджет. Търговците на едро и вносителите нямат нищо общо с този данък. По закон не може там да си едновременно търговец на едро и на дребно. Така е там от 80 години.

  1. хърсев открай време публикува неистини.
   дали е прост или некомпетентен икономист, или просто лъже – не знам.

 8. Ей, Хърсев,ти си бил голям манипулатор бе… И мислиш.че сме идиоти,нали ? Ама,не сме !!!
  Много сме по-умни от теб.10 милиона в кутии за обувки не е нищо ,според теб. Ако някой крадец на коли го хванат в твоята кола,и той каже,че влязал да се скрие от дъжда,ще му повярваш ли,бе /…./ такъв ? Обществото нямаме нужда от твоето мнение.И не знам защо пък тия,които се наричат журналити ти взимат скапанато и на никому ненужно интервю от теб.Вероятно интереса вие взаимен,но никому ненужен.

 9. Обикновено българинът, който се издигне в социалната йерархия става говедо. Хърсев доказва това правило.

 10. Хърсев,Кирил Стоянов Николов ми е личен приятел,а Владо Ташков ми е комшия в Банкя, и познат.Сещаш се накъде бия,нали?Когато „финансист „към 1995 г.е имал 100 мил. долара и е оправдан по 7 дела е хубаво😉да се спотайва и да не взима дейни участия по разни медии.Поне така сьм чувал,че се прави от по- умни от мен хора,най-малкото,защото за групата на Наглите давност няма.Гледай си дъщерите и бъди здрав!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.