Финансистът Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората в следващите две - три години

Кадър от БТВ

Няма риск за спестяванията на хората в следващите две - три години, коментира пред БТВ финансистът Мартин Заимов по повод влизането на страната ни в еврозоната и въвеждането на еврото.

"Системата ни е така структурирана и управлявана, че тя не може да бъде тайно и изведнъж ревизирана. Първо ще разберем достатъчно рано, и ще има време да си сменим парите по дефиниция. Второ, в началото на въвеждането на валутния борд, в българската финансова система пропорцията на левове спрямо чужда валута беше от порядъка на 25%. В момента левът е 80%. Системата се стабилизира през обмена в евро. Колкото повече относителното недоверие на мнозинството хора се увеличава, толкова повече те сменят парите си от лева в евро, и така става по-трудно системата да бъде ревизирана", обясни финансистът.

Въпросът не е във влизането в ERM 2, а в минаването от ERM 2 с приемането на еврото - там е критичната точка, посочи още Мартин Заимов. "Влизането в ERM 2 е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса", посочи още той. Според него истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не бъдеща валута, а дали Европейският съюз е успешна или не бъдеща територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари