МОН: В 153 училища в страната днес не се учи поради

В Турция арестуваха 42 души за разпространение на терористична пропаганда

Земетресение с магнитуд 8 по Рихтер в Аляска

И Католическата църква у нас се обяви против Истанбулската конвенция

2 г. условно и 2000 лева глоба за габровец, снимал порнографски материали с 9-годишно дете

Заловиха младеж с канабис в училище

Пиян вилня в гимназия в Берковица, искал да му дадат диплома

Шефът на КЕВР: Няма обективни предпоставки за поскъпване на тока от 1 юли

Бандити задигнаха каса на кмет с оръжие, злато и печат

Жена загина в тежка катастрофа край село Микре, 8-годишното й дете е в болница

БСП – София: Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас

Бойко Борисов се срещна с турския посланик Хасан Улусой

В кръвната проба на двама от ранените при катастрофата на АМ „Хемус“ има следи от наркотично вещество

Лорина Камбурова: Отказах снимки с Никълъс Кейдж Звездата от сериала "Скъпи наследници" предпочела българската продукция и не съжалява

Арестуваха извършител на серия грабежи

Финансова проверка срещу проф. Миланова иска новият ректор на МУ

Проф. Вихра Миланова

Финансова проверка на Медицински университет – София по време на управлението на отзования ректор проф. Вихра Миланова иска новият шеф на вуза проф. Виктор Златков. Той настоява инспекцията да обхваща периода 15 април – 10 октомври 2016 г.  Това става ясно от писмо, изпратено от проф. Златков до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Венцислав Георгиев.

Причината за искането на проф. Златков е, че в качеството си на ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова е подписала договор с адвокатска фирма на стойност 69 999 лева за една година. Контрактът за правни услуги е подписан на 7 октомври 2016 година. Четири дни след това, на 11 октомври 2016 г. на общо събрание на МУ-София проф. Миланова бе отзована от поста ректор на вуза и на нейно място бе избран проф. Виктор Златков.

В писмото си новият ректор пише, че посочените по-горе 6 месеца са пропуснати от одита на Министерството на образованието (МОН), който бе нареден от просветния министър Меглена Кунева.

Одитът на МОН засегна само периода, в който ректор на университета бе академик Ваньо Митев. В него бе посочено, че акад. Митев е сключил неизгодна сделка за 58 000 лева за правните въпроси на вуза за 2 години. В същото време проф. Миланова сключва договор за 69 999 лева за правна помощ за една година, пише проф. Златков в писмото си.

Освен това за 6 месеца управление проф. Миланова е назначила 8 души на административни длъжности, за които са определени заплати, високи колкото на академици с доказан професионален опит, сигнализира още ректорът на МУ-София проф. Златков.

 

 

 

 

.

 

Софийският административен съд заключи:

Жалбите за общото събрани на МУ-София са отхвърлени

Отхвърлени са жалбите срещу общото събрание на Медицинския университет в София, на което на 11 октомври проф. Вихра Миланова бе отзована като ректор и на нейно място бе избран проф. Виктор Златков, реши Софийският административен съд.

Аргументите на жалбоподателите проф. Вихра Миланова и шефа на Клиниката по хирургически болести в Александровска болница Георги Тодоров са, че заседанието на общото събрание на вуза е проведено без кворум и е допуснато предварително изпълнение на отзоваването на стария ректор проф. Вихра Миланова и избирането на новия, проф. Виктор Златков.

Тези твърдения са неоснователни, се посочва в решението на съда, като се изтъкват и съответните факти. В тази връзка жалбите се отхвърлят, посочват  магистратите. Общото събрание се е провело „в съответствие с материалноправните разпоредби, както и с целта на закона – да гарантира академичната автономия, прогласена в чл. 19, ал. 1 ЗВО, и в частност академичното самоуправление, в случая – изразено в свободата на ОС да избере ректор на висшето училище, като приведе в действие този си избор незабавно“, пише в решението на съда.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. 69999,толкова ли не са могли да го закръглят с още един лев?

 2. ..опааа…а сега де?
  29000 за година срещу 69999 за година…. май се очертава съвсем различна картинка от писаното до сега в медиите.Нали уж Митев бил айдук с джип?

 3. Само толковаа? Г-жо Миланова вземи пример от Бойко. Той всеки ден краде толкова, а теб ще те уволнят, за да има за ГЕРБ.

 4. до Наблюдател
  Уж си наблюдател, я в договора, който е публикувал в 3.1 пише, че е 60 лв на час, ако изобщо се възложи, както е писано в 4.1 и 4.2 с отделен писмен акт. Това е рамков договор, при невъзлагане не са плаща, а при достигане евентуално на 69999 се прекратява. Ако не възложи по 4.1 4 по 4.2 нищо не се плаща, така че не сключен договор за 69999, а за 60 лв на час извършена работа, ако се възложи.

 5. 60 лева на час си е нормална ставка за адвокатски услуги, стига да не се сключва с цел източване на въпросните 69 999 лева – в смисъл да се натоварва адвокатската кантора със задачи, които не оправдават тази цена. Никой в момента не може да каже, каква е била целта на Миланова. Интересно ми е само, дали и предишният ректор е сключил договор от такъв тип, КОЛКО КОНКРЕТНО е изплатено по него и ЗАЩО?

 6. 60 лв. на час е минимумът според Наредба1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения – чл. 6, т. 12. А тези 69 999 лв. отговарят на прага по ЗОП и това може да е сложено, за да няма съмнение, че за такъв договор процедура по ЗОП не трябва да се провежда.

 7. Докато на власт са Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистката банди в България безобразията ще продължават и ние Българите ще бъдем мачкани и дискриминирани.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.