Финансова проверка срещу проф. Миланова иска новият ректор на МУ

Финансова проверка на Медицински университет - София по време на управлението на отзования ректор проф. Вихра Миланова иска новият шеф на вуза проф. Виктор Златков. Той настоява инспекцията да обхваща периода 15 април – 10 октомври 2016 г.  Това става ясно от писмо, изпратено от проф. Златков до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Венцислав Георгиев.

Причината за искането на проф. Златков е, че в качеството си на ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова е подписала договор с адвокатска фирма на стойност 69 999 лева за една година. Контрактът за правни услуги е подписан на 7 октомври 2016 година. Четири дни след това, на 11 октомври 2016 г. на общо събрание на МУ-София проф. Миланова бе отзована от поста ректор на вуза и на нейно място бе избран проф. Виктор Златков.

В писмото си новият ректор пише, че посочените по-горе 6 месеца са пропуснати от одита на Министерството на образованието (МОН), който бе нареден от просветния министър Меглена Кунева.

Одитът на МОН засегна само периода, в който ректор на университета бе академик Ваньо Митев. В него бе посочено, че акад. Митев е сключил неизгодна сделка за 58 000 лева за правните въпроси на вуза за 2 години. В същото време проф. Миланова сключва договор за 69 999 лева за правна помощ за една година, пише проф. Златков в писмото си.

Освен това за 6 месеца управление проф. Миланова е назначила 8 души на административни длъжности, за които са определени заплати, високи колкото на академици с доказан професионален опит, сигнализира още ректорът на МУ-София проф. Златков.

 

 

 

 

.

 

Софийският административен съд заключи:

Жалбите за общото събрани на МУ-София са отхвърлени

Отхвърлени са жалбите срещу общото събрание на Медицинския университет в София, на което на 11 октомври проф. Вихра Миланова бе отзована като ректор и на нейно място бе избран проф. Виктор Златков, реши Софийският административен съд.

Аргументите на жалбоподателите проф. Вихра Миланова и шефа на Клиниката по хирургически болести в Александровска болница Георги Тодоров са, че заседанието на общото събрание на вуза е проведено без кворум и е допуснато предварително изпълнение на отзоваването на стария ректор проф. Вихра Миланова и избирането на новия, проф. Виктор Златков.

Тези твърдения са неоснователни, се посочва в решението на съда, като се изтъкват и съответните факти. В тази връзка жалбите се отхвърлят, посочват  магистратите. Общото събрание се е провело „в съответствие с материалноправните разпоредби, както и с целта на закона - да гарантира академичната автономия, прогласена в чл. 19, ал. 1 ЗВО, и в частност академичното самоуправление, в случая - изразено в свободата на ОС да избере ректор на висшето училище, като приведе в действие този си избор незабавно“, пише в решението на съда.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование