Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Фирмите търсят офиси с гъвкав наем Пазарът е концентриран в София, вторичните градове - Пловдив, Бургас и Варна изостават

Новата тенденция са споделените работни пространства

Предстои трансформация в пазара на офис площи в Централна и Източна Европа, в това число и България, за да отговорят на нуждите на новото поколение наематели. Около това становище се обединиха експерти по време на конференция “Инвестиции и строителство на бизнес сгради 2018”.

Според тях компаниите ще изискват повече гъвкавост на условията за наем. Представените тенденции вероятно ще окуражат собствениците на бизнес сгради в ЦИЕ да обмислят включването на възможности за споделени работни пространства като част от концепцията на техните проекти.

Новите офиси се нуждаят от сигурен достъп до информационни технологии. Големите корпорации дори имат собствени парници, посочи Адина Уелш, изпълнителен директор на “Експо 2000 Офис парк”. По думите й практиката в някои европейски държави – като Великобритания например, да се изнасят офис сградите в така наречените вторични градове – извън столицата, у нас засега не се прилага.

Пазарът на офис площи в България е концентриран в София, а във вторичните градове като Пловдив, Варна и Бургас изостава, коментира Станимира Пашова, мениджър офис площи в консултантската компания Cush­man&Wakefield, Forton. София е доста развита по показателя офис пространство на човек от населението в сравнение с други столици в Европа, допълни тя.

По думите й, ако компаниите положат усилия, открият наематели и инвеститори и имат подкрепата на местните власти, офис площите във вторичните градове могат да се доразвият и да допринесат за развитието на офис пазара в България като цяло.

Тя посочи, че един от важните фактори, които трябва да се вземат предвид при развиването на офис площите във вторичните градове, е дали те разполагат с достатъчно кадри с добри умения. Сред слабостите на тези градове Пашова посочи недобрата свързаност, но според нея местните власти вече осъзнават големия им потенциал и нещата започват да се подобряват.

 

При избора на работно място

Локацията по-важна от дизайна

Работата от вкъщи все по-предпочитана

Работното място ще претърпи промяна през следващите 2-3 години, смятат една трета от служителите в ЦИЕ.
Работното място ще претърпи промяна през следващите 2-3 години, смятат една трета от служителите в ЦИЕ.

За една трета от работещите в Централна и Източна Европа работното място ще претърпи промени през следващите 2-3 години, показва проучване на Colliers. Над три четвърти от участниците в анкетата определят баланса работа – личен живот за най-важния фактор при избор на компания, за която да работят.

Възнаграждението, възможностите за развитие и локацията на офиса, също са от ключово значение за удовлетвореността от работодателя. В сравнение с тях, дизайнът на офиса и физическата работна среда са по-малко важни – само 37% от респондентите казват, че тези фактори са определящи за тях, а 18% считат осигуряването на условия, съгласно стандартите за устойчив офис за характеристика на модерното работно пространство.

Гъвкавото работно време, включително работата от вкъщи, нараства като популярност в региона. 49% от служителите споделят, че имат гъвкаво работно време и се възползват от тази възможност, а 57% могат да работят от дома си.

Последните геополитически събития промениха начина, по който новото поколение гледа на сигурността на работното място. Според проучване на Deloitte “First Steps into the Labour Market”, посветено на очакванията на поколението Y в ЦИЕ към работното място, повечето от представителите му вече са по-малко склонни да сменят работодателя си и все повече виждат смисъл в работата на пълен работен ден. Проучването показва също, че гъвкавостта е ключова за тях. Това важи за работното време, кариерното развитие, обучението и оценката на представянето, както и за дрескода, и самия офис.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.