ФИФА печели повече от игри, отколкото от футбол

Виртуалният футбол вече носи повече пари от истинския! Поне такъв е случаят с бюджета на Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) за 2020-а. Не, геймърите все още са далеч от космическите заплати на Меси и Неймар, но световната централа вече разчита повече на приходите от техните занимания, отколкото от ритането на топка.

Естествено, става въпрос за аномалия, тъй като изминалата година беше необичайна както за футбола, така и за електронните му симулации. Докато пандемията стана причина за отменянето на куп състезания от обичайния календар, то геймърите се приспособиха бързо към онлайн надпревари, а покупките на новите игри отбелязаха истински бум. Така общите приходи на ФИФА за 2020-а възлизат на 266,5 милиона долара, а повече от половината – $158,9 млн., се дължат на авторски права.

Ключов източник на приходи се явяват брандинг лицензите за видео игри – гласи част от официален доклад на централата. - За разлика от много сектори на икономиката, които са драстично засегнати от COVID-19, гейминг индустрията се доказа като значително по-жизнеспособна по време на пандемията.“

По време на всеобщия бум в разгара на пандемията, който доведе до увеличение на гейминг пазара с над 20%, FIFA 21 постави куп рекорди по продажби, като задмина конкурентите Call of Duty и Grand Theft Auto. От разработчика ЕА се похвалиха, че франчайзът вече има общо 325 милиона продадени копия в историята си – абсолютен рекорд в историята на видеоигрите. Голям е прогресът в нови пазари като Полша, Русия и Турция, където се харчи повече версията за персонален комптър. Следващата цел на компанията е да направи виртуалния футбол още по-удобен и за мобилните телефони.

Разбира се, засега няма как гейминг приходите да се превърна в устойчив модел за финансиране на ФИФА. Още повече, че разходите са значителни – за 2020-а централата е похарчила над 1 милиард долара, част от тях като спасителни планове за различни дейности в условията на пандемия. Още следващата година световното първенство в Катар ще обърне чувствително тренда в полза на истинския футбол, но ФИФА поглежда все по-смело и към екрана. Централата вече организира световно първенство и световно клубно първенство по FIFA, както и „Чалънджър“ серии, а предстои и първата Континентална купа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове