Фондация "Искам бебе" връчи отличието "Ангел на благодарността" на премиера Бойко Борисов

Фондация "Искам бебе" преди днешното правителствено заседание връчи отличието "Ангел на благодарността" на министър-председателя Бойко Борисов. Официалната церемония по награждаването беше миналата седмица в Народното събрание, но поради ангажименти в Брюксел премиерът не успя да присъства тогава.

По данни на фондацията близо 7 000 бебета са се родили следствие на работата на Центъра на асистирана репродукция от 2009 г. до сега. Кандидатствали са 41 000 двойки. Миналата година са се родили 906 бебета от процедури, които са били финансирани през 2016 и 2017 г., През 2017 г. са били изплатени близо 14 млн. лева за извършената и отчетена дейност по асистирана репродукция.

През 2018 г. Министерският съвет увеличи с 9 млн. лева бюджета на Центъра за асистирана репродукция и той вече възлиза на 20 млн. лева. Държавата вече поема финансирането на асистирана репродукция и при двойки, при които единият партньор има доказано генетично заболяване или доказана балансирана хромозомна мутация. Ще се поема и финансиране на асистираната репродукция при онкоболни жени на възраст до 35 г.

Наполовина са съкратени сроковете за чакане и одобрение за финансиране на ин-витро процедура. През 2017 г. приетите заявления на кандидати са със 6 на сто повече спрямо 2016 г., сочат данните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България