Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Вижте какво ще е времето днес

Катастрофа ограничава движението на пътя Видин – Монтана

От днес глобяват за неподходящи за зимата гуми

“Лудогорец“ и „Левски“ в спор за бразилец

На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Форум „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще“ ще се състои в Трън

Форум под надслов „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще“ ще се състои на 8 ноември в Трън. Организатор на проявата е Трънското културно-просветно дружество „Руй“, с подкрепата на сдруженията „Трън“ и „Трънски глагоръц“, съобщиха организаторите.

Участниците във форума най-напред ще поднесат венци и цветя на паметника Слишовска могила, след което в Трънския манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде раздаден курбан.

Конференцията ще започне в ранния следобед в читалище „Гюрга Пинджурова“ в Трън.

Проф. д.ист. н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН ще изнесе доклад на тема „Ньойският диктат като вендета: историко-психологическите мотивации на сръбските представители в Парижката мирна конференция през 1919 г.“. Директорът на Общинския исторически музей в Трън Ангел Динев ще представи презентация „Ньойският мирен договор – човешка трагедия за населението на Трънския край“.

Ще бъдат представени малко известни документи за проф. Константин Стефанов, както и участието на акад. Йордан Захариев в протестите срещу Ньойския договор. Участниците в проявата ще дискутират неизбежен ли е бил Ньойският диктат, също и състоянието на Трънския край след Ньойския договор.

По силата на Ньойския договор от 1919 г. 277,9 кв. км от Трънско остават в Република Югославия. От Трънска околия са откъснати 20 села. Границата от 1920 г. разделя някои от тези села на две части – Петачинци, Стрезимировци, Врабча и Банкя. Половината от плодородното знеполско поле останало в бивша Югославия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.