Форум "100 години Ньойски договор - национална драма, аспекти и настояще" ще се състои в Трън

Форум под надслов "100 години Ньойски договор - национална драма, аспекти и настояще" ще се състои на 8 ноември в Трън. Организатор на проявата е Трънското културно-просветно дружество "Руй", с подкрепата на сдруженията "Трън" и "Трънски глагоръц", съобщиха организаторите.

Участниците във форума най-напред ще поднесат венци и цветя на паметника Слишовска могила, след което в Трънския манастир "Св. Архангел Михаил" ще бъде раздаден курбан.

Конференцията ще започне в ранния следобед в читалище "Гюрга Пинджурова" в Трън.

Проф. д.ист. н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН ще изнесе доклад на тема "Ньойският диктат като вендета: историко-психологическите мотивации на сръбските представители в Парижката мирна конференция през 1919 г.". Директорът на Общинския исторически музей в Трън Ангел Динев ще представи презентация "Ньойският мирен договор - човешка трагедия за населението на Трънския край".

Ще бъдат представени малко известни документи за проф. Константин Стефанов, както и участието на акад. Йордан Захариев в протестите срещу Ньойския договор. Участниците в проявата ще дискутират неизбежен ли е бил Ньойският диктат, също и състоянието на Трънския край след Ньойския договор.

По силата на Ньойския договор от 1919 г. 277,9 кв. км от Трънско остават в Република Югославия. От Трънска околия са откъснати 20 села. Границата от 1920 г. разделя някои от тези села на две части - Петачинци, Стрезимировци, Врабча и Банкя. Половината от плодородното знеполско поле останало в бивша Югославия.

Коментари

Задължително поле