Франция разреши мобилно приложение за проследяване на контактите със заразени от коронавирус

Френската национална комисия за технологиите и свободата даде днес разрешение за планираното от правителството мобилно приложение за проследяване на контактите със заразени от коронавирус хора, предаде ДПА.

Приложението "Стоп Ковид" предизвиква опасения от следене на гражданите сред някои политически кръгове, включително управляващата партия на президента Еманюел Макрон.

Комисията за технологиите и свободата обаче постанови, че проектът на приложението зачита правилата за защита на личните данни.
Тя отбеляза, че то не създава списък със заразени хора, а само списък с контакти, при който всички данни са с псевдоними.
Националното събрание трябва да обсъди и гласува по приложението утре.

Приложения за проследяване са използвани като инструмент за борба с пандемията от Ковид-19 в Китай и Южна Корея, но предизвикват спорове в Европа, въпреки че Европейската комисия призова вчера държавите-членки на Европейския съюз да ги приемат преди летния туристически сезон.
Френското правителство се надяваше приложението му да бъде готово за официалния край на свързаната с коронавируса карантина в страната на 11 май, но се сблъска с технически, регулаторни и политически проблеми.

Държавният секретар по въпросите на цифровите технологии Седрик О каза, че приложението ще бъде налично този уикенд, преди планираното второ отхлабване на ограниченията следващия вторник.

Коментари

Задължително поле