Франческо Рока: България може да се гордее със своето гражданско общество

България може да се гордее със своето гражданско общество, а сътрудничеството между правителството и Българския червен кръст е модел за работа не само за региона, но и за Европа. Това заяви президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който се срещна със заместник министър-председателя Томислав Дончев в рамките на своето работно посещение в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Министерския съвет двамата обсъдиха добрите практики в съвместната дейност на българските институции с дружествата на Червения кръст, както и потенциала този модел на сътрудничество да бъде надграден на регионално ниво. Председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров изрази намерението на организацията да изгради мащабен център със складова база и звено за обучение на парамедици и доброволци, който при кризи и бедствени ситуации да подпомага хуманитарни дейности не само в България, но и за Балканите.t-donchev_fr-rocca

Томислав Дончев и Франческо Рока се обединиха, че доброволческата работа е основен фактор за преодоляването на кризи от хуманитарен и природен характер, а положителната нагласа към нея е белег за изграждането на активно гражданско общество и самосъзнание. В хода на разговорите Франческо Рока изтъкна потенциала и постиженията на младежката доброволческа общност и спасителните екипи на БЧК, създадени също на доброволни начала, които подпомагат работата на институциите при кризи и спасителни акции. Той изтъкна необходимостта в законодателството на държавите от ЕС да бъде уточнен трудовоправният статус на работното време, което доброволците отделят за полагане на общественополезен труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България