Фрегатата „Смели“ ще участва в операция на НАТО в Средиземно море

Завърши поредният етап от участието на фрегатата „Смели” в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море (SNMG2). По време на съвместното плаване корабите от групата проведоха учения по провеждане на кораб през обезопасен район, тренировка по приемане и предаване на гориво на ход и тактическо маневриране, съобщиха от пресцентъра на МО.

Предстои участие на екипажа на фрегатата „Смели“ в операцията на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”. На 21 ноември 2020 г. фрегатата акостира във Военноморска база Суда на остров Крит. Там беше направен разбор на съвместните действия на море и започна подготовката в базови условия на вахтените офицери и групата за проверка на съмнителен кораб.

Утре, 24 ноември, ще се формира тактическата група за операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”. Освен българската фрегата в нея ще се включат фрегатите „Spetsai“ от ВМС на Гърция и патрулният кораб „Trent“ от Кралските ВМС на Великобритания. Ще се проведат и работни срещи на основния команден състав на корабите, участващи в операцията. Корабите ще напуснат Военноморска база Суда на 26 ноември 2020 г. Планирано е в началото на декември корабите от тактическата група да посетят пристанище Александрия в Египет.

Коментари

Задължително поле