Френската прокуратура разследва част от финансирането на кампанията на Макрон

Френската прокуратура разследва източник, финансирал със 144 000 евро кампанията на Еманюел Макрон за президентските избори през 2017 г., заяви източник от прокуратурата, цитиран от Ройтерс. Проверката започнала, след като Националната комисия за финансиране на предизборни кампании и политически партии не успяла да проследи някои дарения за партията на Макрон "Република, напред!", направени с чек или по електронен път.

Неосчетоводените средства представляват малка част от финансирането на предизборната кампания на Макрон, отбелязва Ройтерс. Според комисията той е събрал общо 16,8 милиона евро, което е под установения по закон таван във Франция и е похарчил почти цялата сума.

Парижката прокуратура разследва и дали има нередности при предизборните разходи на лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон. Той беше разпитан от полиция, а миналия месец централата му беше обискирана. "Ще обискират ли и дома на Макрон? Ще изземат ли и неговия списък с членове и дарители? Или това ще бъде проява на двоен стандарт", написа Меланшон в Туитър.

Крайнодясната партия на Марин Льо Пен "Национален сбор" и центристката партия "Демократично движение" са разследвани за предполагаема злоупотреба с европейски средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа