Френският парламент готви удължаване на извънредното положение до 16 февруари

Националното събрание, долната камара на френския парламент, прие тази вечер на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари, предаде БТА.

Това стана в поредния ден на нов рекорд на броя на новите случаи на коронавирус във Франция за едно денонощие.

Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 против. Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в сряда, преди да бъде одобрен окончателно от Националното събрание, както се очаква, в началото на следващия месец.

Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде облечена в закон, отбелязва АФП.

Проектът предвижда възможности за продължаване на ограничения до 1 април. Този период обхваща регионалните и местните избори във Франция, ако не бъдат отложени - деликатен въпрос в страната.

Вчера броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната надхвърли 1 милион. Франция е едва седмата държава в света, преминала този праг, и втората в ЕС след Испания.

Днес френските здравни власти обявиха за трети пореден ден рекорд на новите случаи на коронавирус в страната - 45 422. С това общият брой на регистрираните заразени доближава 1,1 милиона (1 086 497).
138 човека са починали в страната от коронавирусна инфекция за изминалите 24 часа.

Коментари

Задължително поле