Френският посланик: Можем да възстановим "Нотр Дам" за 5 години

Посланикът на Франция Ерик Льобедел у нас заяви, че не се работи по версията за тероризъм след пожара в 8-вековната катедрала "Нотр Дам" в сърцето на столицата Париж. По БТВ той обясни, че основната версия е непреднамерен пожар вследствие на строителните дейности, които са се случвали на върха на храма.

"Разследването в момента тече и ще станат ясни точните причини след края му", посочи посланик Льобедел.

Според него заявлението на френския президент Еманюел Макрон, че за 5 години "Нотр Дам" ще бъде възстановена не е прекалено амбициозно, тъй като ще се мобилизират всички сили в страната.

Френският посланик благодари за всички дарения, включително и за тези от България. Но според него ще са необходими много повече от събраните досега 800 милиона евро.

Той каза още, че е необходимо да се изчака оценката на щетите, защото някои от изгорелите греди са на 7 века, има и повредени произведения на изкуството и изгорели картини. "Катедралата е вечна и никога не сме си представяли, че нещо подобно може да се случи, нито французите, нито европейците и всички по света", каза Льобедел.

"Но посланието е, че има надежда и ще се възстанови символът на Париж", добави посланикът. Според него трагедията ще обедини и френския народ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България