Хаванският синдром - новият кремълски кошмар на Америка

Хаванският синдром за пръв път бе засечен през 2016 г., когато дипломати от US посолството в Куба (на снимката) се оплакаха от симптомите.

Микровълни и ултразвук хвърлят в паника US дипломати и разведки

Служители на секретното поделение “29155” щъкат из Шенген като туристи

Опасните “акустични оръжия” били поверени на агенти на руското военно разузнаване

От 2015 г. насам десетки дипломати и агенти на специалните служби на САЩ са били изкарани от строя в различни части на света след персонални руски атаки срещу тях, осъществени с топсекретно акустично оръжие, биха тревога западни медии.
Според всички тях въпросното оръжие използва микровълни и ултразвук, като причинява онова, което вече е широко известно в медицинските среди като Хавански синдром. Става дума за внезапно заболяване, което уврежда сериозно мозъка и слуховия апарат, предизвиква силно главоболие, гадене, загуба на равновесие, продължително безсъние, в някои случаи дори води до глухота на едното ухо. Болестта получава кубинското си име след като през 2016 г. двайсетина дипломати и разведки на САЩ и Канада започват изведнъж да се оплакват от изредените симптоми в столицата на островната държава.

Медиите обявиха още, че с новото тайно оръжие на Кремъл обикновено боравят офицери от прословутото поделение “29155” на руското военното разузнаване (ГРУ) - същите, които били отровили преди време в Обединеното кралство с новичок бившия си колега-дезертьор Сергей Скрипал.

Италианският в. “Ла Стампа” сипа бензин в жаравата на завихрящата се шпионска шумотевица, след като написа, че повечето от действащите из Европа с “акустичните пушкала” агенти на ГРУ имали италиански визи. Те най-често се представяли за туристи и се придвижвали свободно за мисиите си из шенгенското пространство, влизайки в него през някое от летищата на Апенините. Разследващият сайт “Инсайдър” пък уточни, че през Италия били минали служителите от страховитото поделение “29155”, които били поразили и травматизирали през последните години американски дипломати и разведки след акции във Франкфурт, Виена, Женева и Берлин. Сайтът припомни, че лидерът на триото-отровители на Скрипал и дъщеря му - служителят на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, бил влязъл в Шенген през Милано благодарение на многократна италианска виза. Такава притежавал и заместник-командирът на поделението на ГРУ Андрей Аверянов, който също летял често от Москва до Милано, след което “потъвал” в Западна Европа за мисиите си.

Паспорти с визи, ударени от посолството на Рим в Москва, имали и двама доказани причинители на Хавански синдром, които използвали редовно Италия като надеждна и широко отворена порта за влизане в ЕС. Но освен в Европа, според в. “Република”, руските военни разузнавачи били осъществили набези с непричиняващите смърт, но свръхопасни за здравето акустични оръжия, в Белград, Тбилиси, Ханой, Шанхай и други столици или големи градове.

В. “Ла Стампа” посочва, че въпреки събраните доказателства за ужасния кошмар, с който Кремъл тероризира дипломатите и тайните агенти на Америка, засега официален Вашингтон показвал “подчертано нежелание” да говори за случаите на Хавански синдром сред негови хора. Независимо от факта, че заболяването било довело до определена степен на инвалидност доста дипломатически служители и агенти на специалните служби, които са били принудени да напуснат работа - например поразеният в московски хотел щатен сътрудник на ЦРУ Марк Полимеропулос.

Обяснението на “подчертаното нежелание” на американската администрация да говори за акустичния руски терор, според “Ла Стампа”, може да се крие във факта, че доказаното физическо нападение срещу американски дипломати и агенти е еквивалентно на акт на война и може да бъде смятано за “casus belli”. Или иначе казано за “повод за война”, да доведе до непредвидими последствия, ако Вашингтон признае, че американците по света са били физически атакувани от служители на руското разузнаване.

Друга възможна причина за “мълчанието” - съвсем предполагаема, но вероятна, била тази, че САЩ, които отдавна разработвали “акустични оръжия”, може би също ги използват, за да обезвреждат служители на геополитическите си противници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка