Хазната дава заплатите при затворен бизнес

Работниците да получават от хазната 80% от заплатата си при спиране на дейността или намаляване на работното време заради пандемията предлагат от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ предлагат правила за подкрепа при нова вълна от Covid-19

Идеята е хората да получават 80% от възнагражденията си, а фирмите 25% от оборота

Компенсации и за намалено работно време

Държавната хазна да плаща 80% от заплатата на работниците, ако дейността на фирмата бъде спряна при нова вълна от Covid-19. Това предлагат от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според предложените нови текстове ще се счита, че работодателят е в принудителен престой, когато при обявено извънредно положение или при обявена извънредна епидемична обстановка работата на предприятието или на част от него е преустановена със заповед на държавен орган.

В тези случаи работниците и служителите във фирмата да имат право на компенсация от държавната хазна в размер на 80% от брутното си трудово възнаграждение за месеца, предхождащ издаването на заповедта за спиране на работа, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Затворените заради пандемия фирми да имат право да получат от държавния бюджет като помощ 25% от оборота си за съпоставим период, предвиждат още новите текстове.

От ГЕРБ-СДС предлагат компенсации и за работниците във фирми, които не са преустановили дейност, но са намалили работното време. Идеята е компенсацията да бъде в размер на 80% от заплатата за намалените часове труд и тя да бъде изплащана, при положение, че фирмата има спад на нетните приходи от продажби поне с 20%.

Предложението предвижда компенсацията за намалено работно време да се изпаща в пълен размер (да покрива 80% от заплатата) за срок от два месеца в рамките на една календарна година. След това веки месец размерът на компенсацията да намалява с по 5% докато достигне 65% от брутното трудово възнаграждение. Като депутатите предлагат тази помощ да се изплаща без ограничение докато фирмата работи с намалено работно време.

От ГЕРБ-СДС предлагат и държавна подкрепа за фирмите, които заради пандемията или други извънредни обстоятелства изпаднат в затруднено положение. Идеята е право на финансова подкрепа да имат фирми, които поради обективни форсмажорни обстоятелства имат спад на приходите от продажби с 20, 25 или 30 на сто - конкретният процент ще бъде обсъден при гласуване на текстовете в парламента. Помощта да бъде в размер на 25% от приходите от продажби през съпоставим период, предлагат депутатите. Целта на промените е законът да дава гаранции за помощта, на която могат да разчитат фирми и граждани.

Квалификация

Безработните с документ за уменията им

Безработните да могат за получават документ за професионалните си умения и знания предлагат от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за насърчаване на заетостта. Идеята е Агенцията по заетостта да може да валидира уменията на безработните. Така хора без дипломи ще могат да получават документ за квалификацията си, придобита от предишна работа или, ако са учили сами. Определянето на уменията да бъде безплатно, а хазната да покрива транспортните и квартирните разходи на безработните в процеса на валидиране на уменията им, предлагат депутатите.

Освен това Агенцията по заетостта да поддържа регистър на хората, които не работят и не си търсят работа, предлагат от ГЕРБ-СДС. Целта е те да бъдат привлечени на пазара на труда с предоставяне на информация за възможностите за работа.

Със служебни автомобили на морето

Искат да отпадне „данък уикенд“

200 хил. лв. оборот за регистрация по ДДС

Служебните коли свободно да може да бъдат ползвани за лични цели, предлагат от “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Да бъде отменен “данък уикенд” за шефовете и собствениците на фирми, които ползват служебни коли и имоти за лични нужди, предлагат депутати от “Изправи се БГ! Ние идваме!” с внесени в парламента промени в Закона за ДДС.

Ако текстовете бъдат приети, шефовете на търговски дружества ще могат да използват фирмени коли, за да ходят с тях на морето или на вилата, без за това да плащат ДДС. Къщата, в която отсяда семейството на собственика на фирмата през лятото, също ще може да бъде собственост на фирмата без да се плаща ДДС.

“Данък уикенд” беше въведен по настояване на НАП тъй като имаше практика собствениците на фирми да купуват скъпи коли и имоти от името на дружеството, които ползват за лични нужди, за да плащат по-малко данъци. Ако предложените текстове бъдат приети, хората с фирми няма да плащат данък за коли и имоти, а работниците ще плащат ДДС, ако си купят апартамент.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен от сегашните 50 хил. лв. оборот на 200 хил. лв., предлагат още депутатите от “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес