Хайко Маас: Германия подкрепя инициативата "Три морета" за засилване на сътрудничеството в Източна Европа

Германия подкрепя инициативата "Три морета", целяща засилване на сътрудничеството между страните от Източна Европа, защото платформата засилва европейското единство като цяло, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"Мисля, че това е важен сигнал в рамките на Европейския съюз, че страна като Германия не само гледа на Запад, но и не изпуска от очи източноевропейските си съседи", посочи Маас на срещата на инициативата "Три морета" в Букурещ. "Това е, което описваме като новата източноевропейска политика", добави той.

Инициативата "Три морета" обединява 12 страни членки на ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Румъния. Тя е гъвкава политическа платформа, чиято основна цел е задълбочаване на интеграцията на региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС чрез по-голяма свързаност между държавите участнички по оста "Север-Юг" в ключови области - енергетика, транспорт, комуникации, информационни технологии.

Маас, който беше поканен на срещата от нейния домакин - румънския президент Клаус Йоханис, посочи, че Германия обмисля да поиска постоянно членство в платформата.

Това е промяна в предишната критична позиция на Берлин, който беше обезпокоен, че подобна инициатива може да навреди на европейското единство, отбелязва агенцията.

"Искаме да използваме този форум също и в бъдеще, за да се присъединим към дискусиите на източноевропейските съседи", каза още Маас.

Инициативата беше стартирана от Полша и Хърватия през 2015 г. Страните от групата покриват една трета от територията на ЕС и имат една пета от населението на съюза. Германия е ключов индивидуален търговски партньор за всяка от 12-те страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа