Хайтов влезе в Двора на кирилицата

Откриха паметници и на руските класици Гогол, Горки и Тургенев

Паметници на още четирима творци, създавали произведения на кирилица, влязоха в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в старата столица Плиска. В петък, навръх Кръстовден, тържествено бе открит бюст-паметник на автора на "Диви разкази" Николай Хайтов. Негов майстор е синът му Александър Хайтов. Това е втори паметник на класика, изваян от наследника му след този в Смолян. Бюстът откри поетесата Йорданка Кушева.

Вицеконсулът на Руската Федерация във Варна Александра Дергачева пък, откри паметниците на тримата руски класици Николай Гогол, дело на скулптура акад. Салават Щербаков, Максим Горки, изваян от акад. Владимир Соскиев и Иван Тургенев от ръцете на Борис Соскиев. Спазена беше традицията под всеки постамент да бъде положена шепа земя от родното място на твореца и да бъдат осветени от свещеник.

Специално за събитието от Москва пристигна скулпторът, изработил паметника Тургенев - Борис Соскиев, ръководителят на Россътрудничество в България Павел Журавльов, делегация от Русия, оглавена от Андрей Донских, ръководител на Руския национален комитет на черноморското икономическо сътрудничество. Гости бяха и представители на Асоциация на българите по света, лидерът на политическа партия „Възраждане” Костадин Костадинов, областни и зам. областни управители от страната, както и кметове.

Дворът на кирилицата получи поздравителни адреси от Министерството на културата на Руската федерация, от говорителя на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Повече от 20 бюст-паметника на творци вече са част от Алеята на писателите. Идеята на създателя Карен Алексанян е да увековечи 80 автори от цял свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони