Хакери изнудват потребители в интернет с фалшиви порно клипове

Снимка: Архив

Измамници изнудват потребители в интернет с фалшиви порно записи. Мишени на мнимите хакери са и хиляди българи, а поредната атака е от преди дни.

Сигнали от десетки потребители, изнудвани от хакерите, заливат форумите в социалните мрежи. Новата онлайн измама набира популярност в интернет, съобщи Нова ТВ. Мишените се атакувани през имейли от чужди граждани. А измамниците твърдят, че имат компрометиращ секс запис на жертвата си и искат плащане, за да не го разпространят.

В началото на месеца Милена Димова получава имейл, в който й съобщават, че компютърът й е атакуван от хакери. Твърди се, че е наблюдавана през уеб камерата и дори, че са правени записи докато гледа порно в интернет. „Заснехме ви, че извършвате някакви сексуални действия и това клипче ще го разпратим по всички сайтове, ако не изпратите пари. Това не ме притесни, защото не съм давала никакви поводи”, коментира Милена Димова – потребител.

Уж хакерската атака се оказва популярна спам кампания, която достига и до хиляди български потребители в интернет, разказват киберекспертите. Маргарита Радославова също е сред мишените на измамниците.

А за да звучи правдоподобно - имейлът съдържал и истинската парола на мишената. „Те никога не са влизали в него и в момента можете да имате нова парола, но когато ви покажат стара, е достатъчно да ви убеди, че са влизали във вашата пощенска кутия. И ти, изпадайки в шок, си готов да споделиш пари или други „услуги”, за да можеш да се отървеш”, коментира експертът по киберсигурност Борислав Сестремски.

Оказва се, че паролите изтичат от масиви с наши регистрации в други сайтове или социални мрежи, които са по-малко защитени.

„Тези масиви наброяват милиони, доближават се до милиард с уникални имейли и пароли от тях. Изтичането става по начин, познат от много години – хакери хакват пароли на онлайн магазини, на регистрации на форуми, услуги, където сте регистрирани и ако вашият юзър нейм съвпада с паролата, която съвпада с паролата в истинския си имейл – тогава те използват тази парола, която са прихванали, за да ви убедят, че имат вашия имейл”, посочва Сестремски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България