"Хамас" приема резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" приема резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно плана за прекратяване на огъня в ивицата Газа и има готовност да преговаря за подробностите, каза пред Ройтерс високопоставеният представител на палестинското ислямистко движение Сами Абу Зухри.

Зухри добави, че от Вашингтон зависи да гарантира, че Израел ще я спазва.

"Хамас" приема резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно плана за прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски и размяна на заложници срещу затворници, държани от Израел, посочи той.

"Администрацията на САЩ е изправена пред истински тест да изпълни ангажиментите си, като принуди окупационните сили незабавно да прекратят войната в изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", заяви Зухри.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза днес, че направеното от "Хамас" изявление, подкрепящо плана за прекратяване на огъня в ивицата Газа, е "обнадеждващ знак", но това, което е от значение, са думите, идващи от ръководството на палестинското ислямистко движение в Газа.

Разговорите относно плановете за ивицата Газа след евентуално прекратяване на огъня ще продължат днес следобед и през следващите няколко дни, съобщи Блинкън. "Наложително е да имаме тези планове", отбеляза американският държавен секретар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток